• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Béremelés az egészségügyben: a Fidesz elégedett

Egészségpolitika Forrás: MTI

A Fidesz köszöni a minisztériumnak és a miniszternek.

Újabb 95 ezer egészségügyi dolgozó fizetése emelkedik majd, miután pénteken a parlament elfogadja az erről szóló indítványt - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a Fidesz szóvivője. Selmeczi Gabriella hangsúlyozta, a Fidesz teljes mértékben támogatja az egészségügyi dolgozók béremelésének következő üteméről szóló kormányzati előterjesztést. Az ország a magyar emberek jó teljesítményének köszönhetően elég erősen áll a lábán ahhoz, hogy végrehajtsák az emelést, amire idén 30 milliárd forintot fordítanak - jelentette ki.

A képviselő egyúttal a Fidesz nevében köszönetet mondott az Emberi Erőforrások Minisztériumának és az azt vezető Balog Zoltánnak, hogy közreműködött ennek a vállalásnak a teljesítésében és levezényelte a hosszú tárgyalásokkal járó folyamatot. Hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat az érintettek meghallgatásával készült.

A béremelést a szeptemberi fizetéssel folyósítják, de januárig visszamenőleg szól majd - hívta fel a figyelmet. Ez az emelés minden érintettnek legalább havi bruttó tízezer forintot hoz majd, de ennél jóval többet kapnak, akik tavaly kimaradtak a bérfejlesztésből - hangzott el. A diplomás egészségügyi szakdolgozók esetében több mint bruttó 41 ezer forintos emeléssel számolhatnak. Az intézményi gyógyszerészek is érintettek lesznek, a szakorvosok pedig havi plusz 40 ezret kapnak, ha bérük nem éri el a 450 ezer forintot. Az alapellátásban dolgozók bére is tíz százalékkal nő majd - közölte.

A politikus hangsúlyozta, nagy eredménynek tartják, hogy Magyarország azon kevés európai országhoz tartozik, ahol béremelésről beszélhetnek, mert a kontinens számos országában elvesznek a közalkalmazottaktól és az egészségügyi dolgozóktól.

A 2010 előtti állapotokra kitérve azt mondta, "az összeomlás széléről kellett visszarántani a magyar egészségügyet". A Fidesz a Gyurcsány-Bajnai-korszak legnagyobb vesztesének az egészségügyi dolgozókat tartja, csak az orvosoknak, ápolóknak és mentősöknek köszönhető, hogy nem omlott össze az ellátórendszer - közölte. A baloldal nemcsak, hogy nem segített az egészügyön, hanem arra is képtelen volt, hogy az előre látható krízist kezelje - jelentette ki. Tétlenül nézték, hogy nyolc éven keresztül egészségügyi dolgozók tömege hagyta el a pályát és soha egy lépést nem tettek azért, hogy Magyarországon tartsák őket - hangsúlyozta.

A Gyurcsány-Bajnai kormányok egyszer sem emelték az egészségügyben dolgozók fizetését, sőt egyhavi fizetést el is vettek tőlük - folytatta a szóvivő. Ennek volt köszönhető, hogy az ágazat átlagkeresete alatta maradt a mindenkori átlagfizetésnek -tette hozzá.

A Fidesz nem ígérgetett soha, csak azt mondta, hogy nem feledkezik el az egészségügyi dolgozókról és az ország erejéhez mérten rendezik a helyzetüket - emelte ki.

A korábbi lépéseiket részletezve elmondta, hogy 2012-ben számos intézkedés történt, amelynek során az első ütemben több mint 90 ezer ember, elsősorban az orvosok és egészségügyi szakdolgozók bérét emelték fel. A második ütemben a háziorvosok havi 70-80, a védőnők havi 25 ezer, a fogászati dolgozók pedig havi 30 ezer forintos emelést kaptak.

A következő lépés a speciális területen dolgozókat, például a légimentőket érintette - közölte. Emellett még 2011-ben 64 ezer, fokozott kockázattal, nagy munkaterheléssel járó munkakörben dolgozó ember részesült munkahelyi pótlékban, ami fejenként 22-90 ezer forintot jelentett.

Arra a kérdésre, hogy a legnagyobb hazai gyógyszerbeszállító, a Hungaropharma a sajtóhírek szerint szerződést bontott a kórházakkal, mert nem tudtak neki fizetni, azt felelte, nem ismerik a részleteket, ezért arra kérte a kérdés feltevőjét, hogy forduljon az egészségügyért felelős államtitkárhoz. A Fidesz viszont azt mondja, hogy beteg ellátatlanul nem maradhat és mindenképpen garantálják az egészségügyi ellátás biztonságát – közölte.

MSZP: katasztrófa, amit a Fidesz az egészségüggyel művelt
Az MSZP véleménye szerint amit a Fidesz három év alatt az egészségügy területén teremtett, az egy szóval jellemezhető: katasztrófa - így reagált a szocialisták szóvivője szerdán a fideszes Selmeczi Gabriella szavaira.

Kormos Kata hangsúlyozta: az MSZP minden, az egészségügyi dolgozók helyzetét segítő intézkedést támogat. Eközben viszont az látszik, hogy a kormányoldal három év alatt 300 milliárd forintot vont ki az egészségügyből, ami a tízszerese annak, amit most "vissza akarnak csurgatni" - jelentette ki. A kormányerők három év alatt szétverték az egészségügyet, a legújabb hírek szerint a kórházak adóssága miatt a Hungaropharma nem fog gyógyszert szállítani ezeknek az intézményeknek – fogalmazott Kormos Kata.

Matolcsy György tündérmeséje rémálommá kezd válni, a Fidesz kommunikációja köszönőviszonyban sincsen a valósággal – jelentette ki a szocialisták szóvivője. A valóság ugyanis az, hogy a várólisták még mindig elképesztően hosszúak, vannak betegek, akik hónapokat vagy éveket várnak egy-egy műtétre, a mentőszolgálattól is pénzt vontak el, és még mindig magas az orvoselvándorlás – mondta.

LMP: az alapellátás megint kimaradt a bérfejlesztésből
Az egészségügyi béremelés előrelépést jelent, viszont az LMP sajnálattal látja, hogy az alapellátás megint kimaradt a bérfejlesztésből - így reagált Szél Bernadett, a párt társelnöke szerdai közleményében a Fidesz szóvivőjének szavaira.
Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője arról beszélt, hogy ha pénteken a parlament elfogadja az erről szóló indítványt, akkor újabb 95 ezer egészségügyi dolgozó fizetése emelkedik. Erre idén 30 milliárd forintot fordítanak.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő MTI-hez eljuttatott közleménye szerint mindez nem feledteti el a pénzkivonást az egészségügy rendszeréből, a korábbi 3,9 milliárdos egészségügyi zárolást. A kormány szerint ugyanis, ha lesz is bérfejlesztés az alapellátásban, az a tervek alapján többletmunkához lesz kötve.

Az LMP szerint nagy szükség van a háziorvosi ellátás megerősítésére, ahogyan a kormány korábban ígérte is. Azt várjuk, erről ne feledkezzenek meg - hangsúlyozta Szél Bernadett.

Legolvasottabb cikkeink