• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Béremelés kell a műszaki-gazdasági vonalnak is

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

EGVE: ha ilyen ütemben fogynak a szakemberek, az ellátás is veszélybe kerülhet.

Részesüljenek legalább tízszázalékos béremelésben – központi forrásból – az egészségügyi ellátás műszaki-gazdasági területén dolgozók, kezdeményezi az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE). A szervezet megkongatta a vészharangokat: ha ilyen ütemben fogynak a terület szakemberei, az a betegellátást és a betegbiztonságot is érinteni fogja.

Évek óta folyamatosan növekszik a gazdasági- műszaki területen dolgozók elvándorlása, derül ki az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) felméréséből, amely a 2009-2011-es időszakra vonatkozóan vizsgálja a fluktuációt, s amelynek eredményeit nemrégiben publikálta az egyesület, valamint levélben tájékoztatta róla a szakállamtitkárságot és a GYEMSZI-t.

Az adatokból megállapítható, hogy a tendencia 2011-ben felerősödött, s az egyesületnél további növekedést prognosztizálnak, ugyanis 2012-ben nem történ olyan intézkedés, amely a folyamatra pozitívan hatott volna. A jelentős, a GYEMSZI létszámstatisztikája szerint a három év alatt kétezres, egyéb kategóriába sorolt dolgozói létszámcsökkenés hátterében az anyagi megbecsülés hiányával összefüggő okok, megélhetési problémák állnak, ugyanakkor a versenyszférában szívesen foglalkoztatják a szakterület munkavállalóit.

Az EGVE szerint előbb-utóbb, de akár rövid időn belül bekövetkezhet, hogy az ellátandó feladatok teljesítéséhez nem fog rendelkezésre állni a minimálisan szükséges létszám, ami negatív hatással lesz a betegellátás biztonságára és annak elvárt színvonalára is.

Nem véletlenül hangoztatta Molnár Attila, az EGVE elnöke egy szakmai konferencián is januárban, hogy idén nem maradhat el az ágazat műszaki és gazdasági dolgozóinak bérrendezése, amire már három-négy éve nem került sor. Ráadásul veszélyeket rejt a bérezés kettéválása, ugyanis jelentős bérfeszültséget okoz, hogy csak a közvetlen betegellátásban dolgozó egészségügyi alkalmazottak kaptak béremelést.

Az EGVE álláspontja szerint az egészségügy komplex terület, amelyben a gazdasági-műszaki dolgozóknak fontos szerepük van. Itt is megvannak a szakmai minimumfeltételek egyéb jogszabályokban: képzettségi, munkavédelmi, környezetvédelmi, üzemeltetésbiztonsági előírások szabályozzák munkájukat. Bár ez rendre elfelejtett terület, de foglalkozni kell az itt dolgozókkal is, mert a betegellátáshoz nélkülözhetetlen ez a speciális tudású szakemberállomány is, fogalmazott Molnár Attila.