• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Bértárgyalás: köszönik, kérik, követelik

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:
Bértárgyalás: köszönik, kérik, követelik

A keddi sikertelen bértárgyalási forduló után rendkívüli sajtótájékoztatón követelték: a kormány foglalkozzon szerdán a bérkorrekcióval.

Az egészségügyi bérkorrekcióra vonatkozó követeléseinkről, a 2016. szeptember 20-ai Megállapodásunk kiegészítéséről a Kormány tárgyaljon a december 13-i ülésén! - kérik, sőt követelik az érdekvédelmi és szakmai szervezetek a kedd délelőtti, sikertelen bértárgyalási forduló után - hangzott el azon a rendkívüli sajtótájékoztatón, melyet Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnökének vezetésével hívtak össze kedd délutánra.

Mint Cser Ágnes elmondta, több tárgyalás után, november 28-án magától az emberi erőforrás minisztertől kértek soron kívüli kormányzati intézkedést az eredeti megállapodás felülvizsgálatakor megfogalmazott korrekciókra. Éppen azért tartottak kedd délelőtt egyeztetést, hogy egy esetleges megállapodást a szerdai, valószínűleg idén utolsó kormányülés elé lehessen vinni.

Követeléseik között hangsúlyosan szerepelt az ágazattól független jövő évi minimálbér - és a szakmai bérminimum emelése miatt devalválódott egészségügyi bérek korrekciója: a szakdolgozói béremelés jövő novemberi, harmadik lépcsőjének előrehozása januárra, és az, hogy az orvosok és a többi diplomás bére is a korrekciónak megfelelően növekedjék.

A tárgyalásokon résztvevő szakszervezetek, valamint a szakdolgozói, orvosi, és gyógyszerészi kamara képviselői szeretnék szintén elérni, hogy az idei bértábla belső arányainak "összecsúszását" is korrigálják. Hiszen már az idén a minimálbér - és a szakmai bérminimum növekedése miatt a novemberi béremelést például 15 ezer szakdolgozó alig érezte meg. Ezért még a karácsony előtt egyhavi bért kérnek az egészségügyi ágazat valamennyi munkavállalójának.

Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke emlékeztetett: már 2,5 éve tárgyalnak a kormánnyal a bérrendezésről, több mint egy éve jelzik, hogy korrekcióra van szükség. "A türelem sem végtelen" - jegyezte meg az elnök. Sok minden megjelenik a médiában, több kormányígéret is nyilvánosságra került, de valahogy a tárgyalóasztalnál ezek eltűnnek. A keddi délelőtti tárgyaláson az államtitkár meg sem jelent, maga helyett olyan tárgyalókat küldött, akiknek nem volt elég felhatalmazásuk megállapodásra. A MOK elnöke úgy fogalmazott: "úgy tűnik nem vesznek elég komolyan minket". Ezért is érezték úgy, hogy még a szerdai, idei utolsó kormányülés előtt deklarálják a kéréseiket.

Tetteket várnak a következő órákban - mondta Balogh Zoltán a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke is, aki szintén arra hívta fel a figyelmet, mennyire fontos az ágazati bértábla belső arányainak megőrzése, ez tarthatja a pályán a szakdolgozókat. Dr. Horváth-Sziklai Attila, a gyógyszerész kamara képviseletében az intézményi gyógyszerészek méltatlan helyzetéről beszélt, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke Toma Lajos pedig azt mondta: "Az emberi erőforrások minisztere egyszer kijelentette, a mentősök ügye nemzetstratégiai ügy. Várjuk, hogy ez így is legyen." A sztrájktárgyalók közleménye a követelésekről

Legolvasottabb cikkeink