• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Bértárgyalás: köszönik, kérik, követelik

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:
Bértárgyalás: köszönik, kérik, követelik

A keddi sikertelen bértárgyalási forduló után rendkívüli sajtótájékoztatón követelték: a kormány foglalkozzon szerdán a bérkorrekcióval.

Az egészségügyi bérkorrekcióra vonatkozó követeléseinkről, a 2016. szeptember 20-ai Megállapodásunk kiegészítéséről a Kormány tárgyaljon a december 13-i ülésén! - kérik, sőt követelik az érdekvédelmi és szakmai szervezetek a kedd délelőtti, sikertelen bértárgyalási forduló után - hangzott el azon a rendkívüli sajtótájékoztatón, melyet Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnökének vezetésével hívtak össze kedd délutánra.

Mint Cser Ágnes elmondta, több tárgyalás után, november 28-án magától az emberi erőforrás minisztertől kértek soron kívüli kormányzati intézkedést az eredeti megállapodás felülvizsgálatakor megfogalmazott korrekciókra. Éppen azért tartottak kedd délelőtt egyeztetést, hogy egy esetleges megállapodást a szerdai, valószínűleg idén utolsó kormányülés elé lehessen vinni.

Követeléseik között hangsúlyosan szerepelt az ágazattól független jövő évi minimálbér - és a szakmai bérminimum emelése miatt devalválódott egészségügyi bérek korrekciója: a szakdolgozói béremelés jövő novemberi, harmadik lépcsőjének előrehozása januárra, és az, hogy az orvosok és a többi diplomás bére is a korrekciónak megfelelően növekedjék.

A tárgyalásokon résztvevő szakszervezetek, valamint a szakdolgozói, orvosi, és gyógyszerészi kamara képviselői szeretnék szintén elérni, hogy az idei bértábla belső arányainak "összecsúszását" is korrigálják. Hiszen már az idén a minimálbér - és a szakmai bérminimum növekedése miatt a novemberi béremelést például 15 ezer szakdolgozó alig érezte meg. Ezért még a karácsony előtt egyhavi bért kérnek az egészségügyi ágazat valamennyi munkavállalójának.

Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke emlékeztetett: már 2,5 éve tárgyalnak a kormánnyal a bérrendezésről, több mint egy éve jelzik, hogy korrekcióra van szükség. "A türelem sem végtelen" - jegyezte meg az elnök. Sok minden megjelenik a médiában, több kormányígéret is nyilvánosságra került, de valahogy a tárgyalóasztalnál ezek eltűnnek. A keddi délelőtti tárgyaláson az államtitkár meg sem jelent, maga helyett olyan tárgyalókat küldött, akiknek nem volt elég felhatalmazásuk megállapodásra. A MOK elnöke úgy fogalmazott: "úgy tűnik nem vesznek elég komolyan minket". Ezért is érezték úgy, hogy még a szerdai, idei utolsó kormányülés előtt deklarálják a kéréseiket.

Tetteket várnak a következő órákban - mondta Balogh Zoltán a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke is, aki szintén arra hívta fel a figyelmet, mennyire fontos az ágazati bértábla belső arányainak megőrzése, ez tarthatja a pályán a szakdolgozókat. Dr. Horváth-Sziklai Attila, a gyógyszerész kamara képviseletében az intézményi gyógyszerészek méltatlan helyzetéről beszélt, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke Toma Lajos pedig azt mondta: "Az emberi erőforrások minisztere egyszer kijelentette, a mentősök ügye nemzetstratégiai ügy. Várjuk, hogy ez így is legyen." A sztrájktárgyalók közleménye a követelésekről

Legolvasottabb cikkeink