• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Beszállítók a kórházadósságról

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Pro

Megkérdeztük, hogyan látják a kórházak finanszírozási problémáit a beszállítók?

A B. Braun csoport több szálon is mélyen integrálódott a magyar egészségügybe. Speciális nézőpontjukból mi a véleménye az adóssághelyzetről? - kérdezte a Weborvos Pro elsőként Horn Pétert, a B. Braun csoport vezérigazgatóját.
- Nem új jelenség a magyar egészségügy jelentős kintlévősége. Most az a különösen riasztó, hogy ennek mértéke és a lejárt tartozások aránya esetünkben soha nem látott nagyságrendet ért el. Ma az egészségügyi intézmények kintlévősége jelentősen meghaladja azt a tavaly ősszel kritikusnak minősített szintet, ami után némi adósságrendezés történt.

- A magyar kórházaknak soha nem látott mértékű tartozásaik vannak a beszállítóik irányába – derül ki az Orvostechnikai Szövetség felméréséből. Van remény a helyzet megnyugtató kezelésére?
- Azért nem egyértelmű a válasz, mert sérült a kórházak és beszállítók között az elmúlt két évtizedben felépült ősbizalom. A rendszerváltás óta a beszállítók tisztában voltak azzal, hogy ugyan néha várni kell a pénzre, de minden kintlévőség meg fog térülni, hiszen végső kezesként a magyar állam vagy az önkormányzati rendszer helytáll az adósságokért. Ám ez a helyzet megváltozott. Részben két éve, a sikertelen kórházi privatizációs próbálkozás eredményeként, részben mostanában, Esztergom és Dunaújváros kapcsán, az ősbizalom kezd meginogni, hiszen két éve sokan sokat vesztettek, az aktuális eseteknél pedig kérdéses a kintlévőségek megtérülése.

- Mit jelentett az ősbizalom?
- Korábban a szállítás fenntartása érdekében arról kellett dönteni, hogy mennyi ideig finanszírozzuk a kintlévőséget, és a lejárt követelések után hogyan jutunk majd hozzá a késedelmi kamathoz. Ma már az is felmerül, egyre erőteljesebben, hogy egyáltalán hozzájutunk-e a gazdasági társasági formában történő intézményeknél követelésünkhöz, és ez alapjaiban ingatja meg a rendszert. Ennek azonnal megálljt kell parancsolni.

- Tényleg készpénzért szállítanak csak a kórházaknak?
Sajnos ma már valóban van olyan intézmény a mi esetünkben is, ahol a lejárt kintlévőség aránya elérte azt a szintet, amit nem lehet elviselni, és az intézmény olyan mértékben képtelen rendezni tartozásait, hogy szállítási korlátozásokat kellett bevezetni. Olyan súlyú a gond, hogy az intézmény az elmúlt fél évben egyetlen számlát sem teljesített. Egyébként nagy intézményt még nem érint részünkről szállítási korlátozás. Ez egy olyan végső megoldás, amellyel bármelyik szállító minél korlátozottabban szeretne élni, hiszen egy hajóban evezünk.

A teljes cikk a Weborvos Pro-n

(Holnap Győri András, a Mölnlycke Health Care Kft. ügyvezető igazgatója válaszol)