• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Betegek tömegeit küldik el a kórházak?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Holnap várható a kormány bejelentése a gyógyszerkassza keretének megemeléséről.

A járóbeteg-ellátók arra panaszkodnak, hogy a kórházak nem veszik fel a betegeket, erre ráerősít, hogy elemzők szerint látszólag „fogy a beteg" a rendszerben, ugyanis a kórházak egy részében a teljesítménylimit kimerítése is gondot okoz, nemhogy eljutnának a 10 százalékos degresszió kihasználásáig. Mindeközben a szakállamtitkárságnál szinte győzelemként értékelik, hogy az első háromnegyed évben sikerült a tavalyi szinten tartani az adósságállományt, vagyis a harmadik negyedév végén valamivel több, mint 40 milliárd forint a lejárt állomány. Mindez az IME mai konferenciáján derült ki, ahol Cserháti Péter helyettes államtitkár adott tájékoztatást, többek között a finanszírozás várható változásairól is.

Az ellentmondásra nem tudott válasszal szolgálni Cserháti, hiába faggatta az ülés moderátorként Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász. Ő ugyanis egészen másként értékelte a helyzetet: szerinte a járó-szakellátók panasza azt mutatja, hogy a rendszer rosszabbul működik, mint eddig! Éppen ezért be kell indítani a vészjelző rakétákat, ugyanis betegek tömegei maradnak ellátás nélkül. Különösen azok, akiknek a gyógyítási kiadásait nem fedezi a betegségre megállapított finanszírozás. Nem lehet szó nélkül elmenni a jelenség mellett, szögezte le, és azonnali beavatkozást sürgetett a helyzet orvoslására.

A kórházak adósságállománya év végére elérheti a 70-80 milliárd forintot, idézte a kórházszövetség elnökének adatait Sinkó Eszter, míg Cserháti Péter annyit mondott, valóban, év végére nagyobb arányban növekedhet a kinnlevőség, mint a korábbi időszakban, ám számításokba nem bocsátkoznak, egyelőre nincsenek hivatalok OEP-adatok. Szavaiból kiviláglott, hogy hatalmas iszapbirkózás folyik a konszolidáció érdekében. Az, hogy mit sikerül kiharcolni, hamarosan kiderül. Mint ahogy az is, milyen, az E. Alapot érintő, az ágazat számára kedvező változásokat tudnak átnyomni a 2013-as büdzsében. A kormány által beterjesztett költségvetési módosításokat a parlament ma tárgyalja, így - Cserháti lapunknak nyilatkozva elmondta - holnap várható a kormány bejelentése a gyógyszerkassza keretének megemeléséről. (Mint ismeretes, a 2013-ra tervezett, gyártói befizetések nélküli 158 milliárd forintos kasszát 210-220 milliárd forintra kívánja emelni a kormányzat a hírek szerint.)

Örvendetes az ágazati béremelés, fogalmazott Sinkó Eszter, ám véleménye szerint lényegében a kasszák átcsoportosítása révén tudták a fedezetet biztosítani, vagyis a kórházak ki nem osztott tvk-ját kapták meg az intézmények béremelésre. A népegészségügyi termékadó ugyanis nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Cserháti viszont állította, hogy a fedezet nagyobb részét adta a chipsadó, amelynek nagyságát jövőre 50 milliárdra becsülik, ebből pedig tovább folytatható a bérrendezés az ágazatban, amire Európában nem volt példa. Erre jegyezte meg valaki, hogy ez igaz, ám Európában a legutolsók között vagyunk az orvosok fizetését tekintve…