• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Beutalás: Függesszék fel az ÁNTSZ a határozatait

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Ezer sebből vérzik a főváros és Pest megye új beutalási rendje a szakértők szerint.

Új rendben határozta meg az ÁNTSZ a járóbeteg-beutalást Budapesten és Pest megyében az ÁNTSZ – minderről a Weborvos is hírt adott az MTI nyomán. Az országos tiszti főorvos, Paller Judit azzal indokolta az új szabályozást, hogy a fővárosban és Pest megyében a területi ellátási kötelezettség eddig nem volt pontosan meghatározva, a betegek szabadon választottak járóbeteg-szakellátó intézményt. A január 21-én életbe lépett határozatok nyomán "egyértelmű, átlátható, átfedés- és hézagmentes" a járóbeteg-irányítási rendszer az ÁNTSZ szerint.

Másképp látják az új rendszert a Weborvosnak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő szakértők, akik szerint az új TEK (területi ellátási kötelezettség) rendszer alapján megállapított terület nincs kapcsolatban a szerződött kapacitásokkal, még kevésbé a finanszírozással. Így az új TEK nem is alkalmas arra, hogy az új finanszírozási szerződések alapjául szolgáljon.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a most kiadott ÁNTSZ-határozatok számos esetben nem valós adatokon nyugszanak, ugyanis eltér például a lakosságszám, vagy a feltüntetett szakmák nem azonosak a jelenleg érvényes, ÁNTSZ által engedélyezett szakmai struktúrával.

Átfedéseket okoz, sőt egyes esetekben teljesen összekuszálja a rendszert az ÁNTSZ azzal, hogy a szakmakódok alábontása miatt azonos szakmai tevékenységeket különböző kódszámon párhuzamosan oszt fel a különböző intézmények között területi ellátási kötelezettségként. Nem érvényesül a szabályozás során az az elvárás sem, hogy a betegek a lehető legkevesebb egészségügyi szolgáltatóhoz tartozzanak.

A legnagyobb fejtörést a kapacitások közötti eltérés okozhatja a szolgáltatóknak. Az ÁNTSZ által közhitelesen nyilvántartott kapacitások ugyanis nem egyeznek az OEP által lekötött kapacitásokkal. A szakorvosi órák esetében közel 5700 az eltérés, így felvetődik a kérdés: vajon ki fizeti a különbözetet, az OEP-nél ugyanis ennyivel kevesebb a lekötött kapacitás. A nem szakorvosi óráknál épp fordított a helyzet, ám itt jóval kisebb a nagyságrend, alig haladja meg a száz órát.

A szakértők szerint nem véletlen, hogy ennyi hiba csúszott az új rendszerbe, hiszen elmaradtak a szükséges egyeztetések a szolgáltatókkal, de a korábbiak tapasztalataikat sem vette figyelembe a hatóság. Azt javasolják, hogy függessze fel az ÁNTSZ a TEK-re vonatkozó új határozatokat, különben bírósági jogorvoslatok sora várható, nem beszélve a betegellátást érintő esetleges hátrányokról.