• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Bevetési egységet hoz létre az operatív törzs

Egészségpolitika 2020.06.10 Forrás: MTI
Bevetési egységet hoz létre az operatív törzs

A járvány elleni védekezés második ütemére figyelemmel az operatív törzs egy bevetési egység létrehozásáról döntött.

Jelentősen és folyamatosan csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta: ez köszönhető annak, hogy nagy mértékben nő a gyógyultak száma, ez 2355 embert jelent.

A gyógyultak száma kétszerese az aktív fertőzöttekének - tette hozzá.

Jelenleg 4027 igazolt fertőzött van Magyarországon, az aktív fertőzöttek száma 1121. Az elmúlt 24 órában tíz újabb pozitív esetet találtak, és egy 37 éves férfi elhunyt a betegségben. Ezzel 551-re nőtt a koronavírussal összefüggő halálesetek száma. 344 embert ápolnak kórházban, és húszan vannak lélegeztetőgépen.

Az aktív fertőzöttek 41 százalékát Budapesten, 59 százalékát vidéken regisztrálták - közölte.

Hozzátette: nincs jelentős változás a százezer lakosra vetített adatokban, Budapesten 109, Zala megyében 96, Komárom-Esztergom megyében 99, Fejér megyében 89, Pest megyében 46 igazolt fertőzöttek jut százezer lakosra.

Ismertetése szerint a tíz új fertőzött közül négyet Budapestről, kettőt Komárom-Esztergom megyéből, hármat Pest megyéből regisztráltak, egy fertőzött Hajdú-Bihar megyéből származik.

Beszélt arról is, hogy Budapesten 328, vidéken 223 beteg hunyt el. Pest megyében 91, Fejérben 43, Komárom-Esztergom megyében 37, Zalában 16, Veszprém megyében 8, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád-Csanád megyében 6-6, Tolna megyében 3, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2-2, Bács-Kiskun, Nógrád és Somogy megyében 1-1 beteg halt meg. Nem halt meg senki a vírus miatt Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében.

A 37 éves férfi halálára vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: ritkán, de előfordul, hogy rendkívül gyorsan zajlik le a betegség. Továbbra is jellemzően az idős, krónikus betegek tartoznak a magasabb kockázati csoportba - jegyezte meg. A kormányhivatal járványügyi vizsgálatot végez, az elhunyt férfi kontaktszemélyeit szoros megfigyelés alá vonják - mondta.

Müller Cecília felhívta a figyelmet a nyaralók fertőtlenítésének fontosságára. Hangsúlyozta, hogy a magyarországi nyaralás biztonságos, külföldi utazást tervezőknek azt ajánlotta, hogy az út előtt alaposan tájékozódjanak a célország járványügyi helyzetéről és szabályairól a konzuli szolgálat segítségével.

Megszűnnek a korlátozások a magyar-horvát határátkelőhelyeken

Várhatóan pénteken megszűnnek a korlátozó intézkedések a magyar-horvát határ valamennyi határátkelőhelyén - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi bejelentése szerint a magyar és horvát állampolgárok a kötelező hatósági házi karantén nélkül léphetnek be egymás országába.

Az alezredes emlékeztetett, hétfőtől Magyarország valamennyi schengeni belső államhatárán megszűnt a határforgalom-ellenőrzés.

Felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is érvényben vannak a nem magyar állampolgárok Magyarországra utazásának általános szabályai: a bolgár, a cseh, a szlovák, a szerb, az osztrák, a szlovén és a német állampolgárok beutazására vonatkozó eltérő szabályok; a nemzetközi humanitárius célú tranzitáthaladás és a magyarországi úti célú nemzetközi teherszállítás szabályai; valamint a különös méltányossági kérelem benyújtásának és kiadásának rendelkezései.

Hozzátette: a jogszabályok által biztosított felhatalmazás alapján a rendőrség Magyarország közigazgatási területén belül végez úgynevezett mélységi ellenőrzéseket.

Kiss Róbert közölte: 2496-ra emelkedett a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló, mobiltelefonra telepíthető informatikai alkalmazásra regisztráltak köre, az aktív felhasználók pedig 797-en vannak.

Kedden 566 hatósági házi karantént rendeltek el, így 8805 van érvényben - mondta.

A járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma 435-re emelkedett. Rémhírterjesztés ügyében 124 esetben, közveszéllyel fenyegetés ügyében 29 esetben, csalás miatt 131 esetben, járványügyi szabályszegés miatt pedig 28 esetben kezdeményeztek büntetőeljárást.

Ezekben az ügyekben eddig nyolcvan embert hallgattak ki gyanúsítottként - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta: a veszélyhelyzet megszűnése után is működik az operatív törzs, rendszeresen elemzik és értékelik a járványügyi adatokat, és figyelemmel kísérik a környező országok által bevezetett korlátozó intézkedéseket.

Bejelentette, hogy - a járvány elleni védekezés második ütemére elrendelt egészségügyi készenlétre figyelemmel - az operatív törzs egy bevetési egység létrehozásáról döntött. Az egység feladata az lesz,  hogy ha egy területen vagy egy intézményben megjelenik a koronavírus-fertőzés, a helyszínen megjelenve a szükséges intézkedéseket azonnal be tudja vezetni - ismertette.

Legolvasottabb cikkeink