• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bizonytalanság és stabilitás

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Pro

Horn Péterrel, a B. Braun csoport magyarországi vezérigazgatójával beszélgettünk 2011 kihívásairól és a következő évek problémáiról.

– Vezérigazgató úr, hogyan értékeli a magyar gazdaságot, társadalmat és egészségügyet. Válság van?
– Az, hogy válság van, nem kérdés. Legfeljebb a válság mélységének, intenzitásának és kifutásának különbözőségében oszlanak meg a vélemények. Az egész világ olyan kihívásokkal szembesül, amellyel újkori történelme során nem találkozott. Itthon ez hatványozottan jelentkezik: az elmúlt húsz év összes nem megoldott strukturális problémája a felszínre tör. Márpedig, ha valaki nincs felkészülve a viharra, az sokkal intenzívebben fogja megélni azt, mint aki elvégezte házi feladatát. Ebből a szempontból kiszolgáltatottak vagyunk, azért is, mert a tízmilliós magyar piac gazdasági súlya nem összevethető Lengyelországgal vagy Olaszországgal. Tudomásul kell venni, hogy Magyarország jelentősége az európai gazdaságon belül méretéből adódóan alacsony.

– Hogyan látják Magyarországot a cég melsungeni központjából?

– Az egyik oldalon ott áll a nagyfokú bizalom Magyarország és a B. Braun magyarországi cégei iránt. Ezt jól mutatja az a tény, hogy az elmúlt húsz évben a B. Braun 200 millió eurót ruházott be Magyarországon. Ám az eddigieknél sokkal intenzívebben figyelik, hogy mi történik az országban, hogyan változik a gazdasági-társadalmi környezet, és e folyamatban érzékelhető-e bármilyen olyan tényező, ami a befektetések biztonságát, hosszú távú stabilitását bármilyen szinten is érintené. Jelenleg éppen zajlik egy négymilliárdos beruházásunk Gyöngyösön, ez jelzi a még meglévő bizalmat, de minden radikális változást és azok következményeit nagy figyelemmel szemléli tulajdonosunk. Azt mondják, várnak és majd meglátják. Nemzetközi cégcsoportunk több mint száz országban van jelen, sokféle változást láttak már a melsungeni központban. Egy feltétel azonban mindennél fontosabb: a befektetések biztonságába vetett bizalom.

– A B. Braun csoport a magyar egészségügy meghatározó szereplője. Hogyan sikerült ez az év az egyes üzletágaknak?

– Nagyon vegyes a kép, amikor az idei évet kell értékelnem. Egyrészt, komoly eredményeket és sikereket értünk el, másrészt, saját vezetői életemben soha nem látott bizonytalansági tényezőkkel kellett szembenéznünk. Hatalmas eredménynek tartom azt, hogy művese-hálózatunk beadhatta pályázatát Brüsszelben az EFQM Európai Fődíjára. A pályázat beadása és a jövő tavasszal sorra kerülő értékelés több éves munkánk koronája, és kiválóan összefoglalja azt, hogy mi mindent értünk el a minőségirányítás területén, a szakmai indikátorok használatában, a gazdálkodás tudatosságában és a humán erőforrás gazdálkodásban. Gyöngyösi gyártunk tekintetében hatalmas eredmény, hogy tulajdonosaink úgy döntöttek: megkezdik a gyár további bővítését, a négymilliárdos fejlesztéssel az 50 millió darabos egyszer használatos eszközre vonatkozó gyártási kapacitást megduplázzuk és további 100 munkahelyet teremtünk.

– Összességében pozitív vagy negatív az összkép?

– Csoport szintű üzleti mutatóink, árbevételünk, eredményességünk nem alakulnak rosszul, köszönhetően kiemelkedő gyártási és szoftverfejlesztési tevékenységünknek. Munkatársaink elkötelezettségi szintje a tavalyi évhez képest is több területen tovább emelkedett, vevői elégedettségi felméréseink eredményei meghaladják a tavalyi értékeket. 2011 összességében sikeres év a B. Braun magyarországi történelmében, az elmúlt 12 hónapra visszatekintve akár elégedettek is lehetnénk azzal, amit elértünk.

– Hogyan befolyásolja a gazdasági bizonytalanság a jövőt?

– Jövőre is abszolút stabil pont lesz életünkben a gyár. Az év végére üzembe helyezzük a most épülő gyáregységet, ráadásul több olyan lehetséges fejlesztési projekt van előkészítési fázisban, amelyre Gyöngyös reális aspiráns lehet. Amennyiben az ország nemzetközi megítélése és a magyarországi B. Braun csoport tevékenysége ehhez megfelelően stabil alapot nyújt, reális esélyünk van arra, hogy további jelentős beruházásokat hozunk az országba, amelyek a régió számára komoly gyártási tevékenységet és további munkahelyeket jelentenek, és még tovább növelheti cégünk 100 millió eurót meghaladó exportteljesítményét.

Az interjú teljes szövege a Weborvos Pro-n