• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csak az orvosokra hatott a bérrendezés

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Két év alatt megduplázódott a külföldön munkát kereső ápolók száma.

Első alkalommal érezhető a trendváltás az egészségügyben dolgozók elvándorlásában: idén az első fél évben csaknem ötödével kevesebb orvos akart külföldön munkát vállalni, mint tavaly az első hat hónapban és csökkent az elmenni szándékozó fogorvosok száma is. A kétütemű béremelés azonban az adatok alapján nem hatott az ápolókra, évek óta egyre többen kérnek az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól (EEKH) hatósági bizonyítványt ahhoz, hogy külföldön folytathassák szalmájukat. A korábbi évekkel ellentétben idén több szakorvos fordult a hivatalhoz.

A hivatal adatai alapján 2013. első fél évében összesen 929-en kértek a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, valamivel kevesebben, mint tavaly, amikor 984 volt ez a szám, összehasonlítva viszont a 2011-es adatokkal, még mindig jelentős az elvándorlási szándék, hiszen két éve az első hat hónapban „csak" 759-en fordultak az EEKH-hoz.

A hivatalt idén júliusig felkereső 929 egészségügyben dolgozó közül csak 454 volt az orvos, szemben a tavalyi 542-vel és a két évvel korábbi 469-cel. Csökkent a külföldön munkát kereső fogorvosok száma is: idén júliusig 87-en kértek igazolást, míg tavaly az első fél évben 120-an, viszont 2011-hez képest még mindig nagyobb a fogorvosok elvándorlása is, hiszen akkor hat hónap alatt csupán 74-en jelentkeztek a hivatalnál.

Az ápolók elvándorlási szándéka évek óta egyre nő: a tavalyi 244 kérelmezővel szemben idén már 292-en jelentkeztek az EEKH-nál, több mint kétszer annyian, mint két évvel korábban, 2011. első félévében ugyanis ez a szám még csak 135 volt. De gyógyszerészből is csaknem kétszer többen (29) akartak távozni az országból idén, mint 2011-ben (15).

A hivatal adataiból kiderül, hogy a legfelkapottabb célország Németország, valamennyi egészségügyi dolgozó közül a legtöbben ide kérték a hivataltól a hatósági bizonyítványt. Második helyen az Egyesült Királyság szerepel, kivéve a szakdolgozók körében, ugyanis Németország után ők leginkább Ausztriában vállalnának munkát.

Az idei adatok szerint 80 százalékkal több nő (597) kért a hivataltól igazolást, mint férfi (332), kivéve az orvosokat, ahol évek óta mindig a férfiak vannak többen (250 ffi 204 nő). Az ápolók közül viszont tízszer több nő akar külföldre menni, de az igazolást kérő gyógyszerészek és fogorvosok között is több a nő, ami azért is érdekes, mert korábban itt is a férfiak domináltak.
Egyre fiatalabbak az elvándorlók, a legtöbb igazolást kérő orvos például a 25-29 éves korosztályba tartozott, de az összes orvos csaknem fele fiatalabb volt, mint 35 éves. A távozni készülő ápolók kora ennél magasabb, többségük 35 és 45 év közötti.

A korábbi évekkel ellentétben idén több szakorvos fordult a hivatalhoz, mint szakvizsgával nem rendelkező általános orvos. Megfordult tehát a trend: a 454 igazolást kérő orvos közül a csak általános orvosi oklevéllel rendelkezők száma 198 volt, míg a szakorvosoké: 256. A szakorvosok közül hasonlóan az előző évekhez, a belgyógyászat (43 fő), a háziorvostan (40 fő), az aneszteziológia és intenzív terápia (27 fő), és a sebészet (27 fő) területéről jelentkeztek a legtöbben.

Összehasonlításként a korábbi évek orvos-elvándorlási statisztikái: 2005-ben 604 orvos kért okleveleiről hatósági igazolást, ez a szám 2006-ban 520 fő, 2007-ben 590 fő, 2008-ban 728 fő, 2009-ben 887 fő, 2010-ben 1111 fő, 2011-ben 1200 fő és 2012-ben 1108 fő volt.

Legolvasottabb cikkeink