• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Csalódottak az összefogás az Egészségügyért akciószövetség tagjai

Egészségpolitika 2020.11.17 Forrás: Weborvos
Csalódottak az összefogás az Egészségügyért akciószövetség tagjai

Kérjük a Kormányt, hogy a 2020. évi C.törvény hatályba lépését a koronavírus világjárvány miatt elrendelt veszélyhelyzet visszavonásáig függessze fel.

Az egészségügyi dolgozókat átfogóan képviselő, Összefogás az Egészségügyért akciószövetségben résztvevő szakszervezetek csalódottan és értetlenül hallgatták Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szavait a 2020. 11. 12‐én elhangzott kormányinfón, amelyek szerint a kormány nem tervezi az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény módosítását- - tudatta a szövetség közleményben.

Mint írták, a törvény jelenlegi formájában több ponton Alaptörvényt és nemzetközi egyezményt sért, illetve olyan alapvető  szakmai és jogtechnikai hibákat tartalmaz, amelyek mindenképpen a szöveg módosítását indokolják. A hibák és jogsérelemre lehetőséget adó pontok nem oldhatóak fel a kormányrendeletekkel, hiszen azok magát a törvény szövegét nem írhatják felül.

Az Összefogás az Egészségügyért akciószövetség az alábbi öt pontban foglalja össze legfontosabbkifogásait az új törvénnyel kapcsolatban:

1. A törvény a munkavállalókat tárgyként kezeli, hiszen a munkáltató egyoldalúan dönthet a munkavállaló hosszútávra szóló kirendeléséről vagy határozatlan időre történő áthelyezéséről anélkül, hogy ennek feltételeit, a költségek viselését, az aránytalan sérelemesetét részletezné, az ilyen kezdeményezés megtagadásának lehetőségeit, és az ahhozkapcsolódó konzekvenciákat tisztázná.

2. Az összeférhetetlenségi szabályok szigorítása az egészségügyi és egészségügyben dolgozók jelentős jövedelem visszaesését és számos területen az egészségügyi ellátások zavarát  eredményezheti.

3. Rendkívüli módon megnehezíti az anyagi ösztönzést, és elszámolásokat az, hogy az egyes dolgozói csoportok bérezését, pótlékait eltérő  módon kell számítani. A törvény számos korábban megszerzett jogot elvesz a dolgozóktól a felmentés, illetve a végkielégítés korlátozásával, számítási módok megváltoztatásával, a korábbi munkaviszony beszámítás szabályainak módosításával.

4. Elfogadhatatlan, hogy a törvény megtiltja az új kollektív szerződések kötését az egészségügyben, illetve a sztrájk lehetőségét is a kormánnyal való megegyezéshez kötné. Az Alaptörvény minden dolgozó számára garantálja a kollektív alku lehetőségét. Erre a magyar állam a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 98. sz. egyezményének aláírásával is kötelezettséget vállalt. Ez a törvény alapjaiban támadja a munkavállalók érdekképviseletének lehetőségét, továbbá a szakszervezetek már eddig is rendkívül szűk mozgásterét korlátozza tovább. Végeredményben a munkavállalóktól vesz el alapvető jogokat és az érdekképviselet lehetőségét.

5. Sérelmesnek tartjuk, hogy az egészségügyi ágazat állami és önkormányzati szférájában a munkavállalók teljes körére nézve számos korábbi juttatást és szerzett jogot megcsorbít, korlátozza a jövedelemszerzési lehetőségeket, miközben béremelést a törvényben kizárólagaz orvosokra állapít meg. Az egészségügyben csak a csapatmunka lehet eredményes, ezértmindenki számára egyszerre, arányos béremelésre van szükség.

Határozottan kérjük a Kormányt, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C.törvény hatályba lépését a koronavírus világjárvány miatt elrendelt veszélyhelyzet visszavonásáig függessze fel. A jelenlegi, súlyos helyzetben különösen méltánytalan és etikátlan az egészségügyi dolgozókra nehezedő  nyomást így fokozni. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény elfogadása az egészségügyi munkavállalók és családjaik tömegeinek egzisztenciális bizonytalanságát idézte elő. Ezért igen nagy arányban úgy nyilatkoztak a kamarák és a szakszervezetek felméréseinél, hogy a jelenlegi feltételekkel nem tudják elfogadni az új munkaviszonyt.

A kormány veszélyezteti a betegellátás biztonságát azzal, hogy egy olyan időszakban, amikor régen nem látott terhelésnehezedik az egészségügyi rendszerre, feleslegesen vonja el az egészségügyi dolgozók figyelmét a munkájukról, és kényszeríti őket a jövőjük iránti aggodalomra.

Kérjük a kormányt, hogy a járványhelyzet javulása után folytasson szakmai vitákat a szakmai és az összes érdekképviseleti szervezet széleskörű  bevonásával. Ugyanakkor a miniszterelnök ígéretének megfelelően a bérek rendezése és a hálapénz kivezetése kezdődjön meg a korábbi jogszabályi kereteken belül.

Az Összefogás az Egészségügyért Akciószövetség tagjai:Magyar Orvosok SzakszervezeteFüggetlen Egészségügyi SzakszervezetMagyarországi Mentődolgozók SzövetségeOrvosegyetemek Szakszervezeti SzövetségeEgészségügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége 

Legolvasottabb cikkeink