• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csapatban sikerre vihető, ami egyedül nem

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A Telki magánkórház egykori tulajdonosának a hálapénz legalizálása volt az utolsó csepp a pohárban.

Tizenöt év után egy újabb egészségügyi befektetésétől vált meg az ismert üzletember Kovács Gábor: a telki magánkórház 2013-as eladása után most értékesítette a Budakeszi úton lévő járóbeteg-rendelőjét is. Míg előbbit sajtóinformációk szerint a honvédelmi tárca egyik kiemelt partnere vásárolta meg, addig utóbbit a szintén ismert üzletember, Lantos Csaba érdekeltségébe tartozó Róbert Károly Magánkórház vette meg. A rendelőintézet tulajdonosváltását bejelentő közös hétfői tájékoztatón több érv is elhangzott arról, hogy miért éri meg az egyik üzletembernek befektetni abba, amibe a másiknak már nem.

1998-ban azért nyitotta meg az ország első magánkórházát Telkiben, mert úgy gondolta, kedvező folyamatok indulnak el az egészségügyben. „Azt hittem, az OEP előbb-utóbb rájön arra, hogy a copayment, a költségmegosztás előreviszi az egészségügyi ellátást. Tévedtem" – mondta Kovács Gábor a hétfői tájékoztatón. Hozzátette: akkor döntött úgy, hogy végleg kiszáll, és eladja egészségügyi vállalkozásait, amikor hivatalosan is legalizálták a hálapénzt. „ Rá kellett jönnöm, ez egy szélmalomharc, a magánszektor ezzel nem tud versenyezni".

Lantos Csabának úgy tűnik, mégis megéri, hiszen neki és társainak egyre bővül a magánegészségügyi hálózata: hét éve nyitották meg a Nyírő Gyula Kórház területén a megszűntetett szülészet-nőgyógyászat helyén az 55 ágyas Róbert Károly Magánkórházat. Övék a Főnix Medical Center Sasadi úti járóbeteg rendelője és a Nógrádgárdonyban működő Főnix Kastélyszanatórium. A Róbert Rendelőintézetre keresztelt intézmény mostani megvásárlásával Lantos Csabáék összesen már csaknem 160 közreműködő orvost foglalkoztatnak és több, mint 100 egészségügyi dolgozót alkalmaznak. A Róbert Magánkórház és a Róbert Rendelőintézet közös árbevétele a 2014-es adatok alapján megközelíti a 1,5 milliárd forintot.

Az új tulajdonos egyetért a régivel abban, hogy nem kellene az egészségügyben azt az „aberrált" játékot űzni, hogy látszólag minden ingyen van, ingyen dolgoznak az orvosok, miközben mindenki tudja, hogy nem. Lantos Csaba szerint az sem kedvez a magánegészségügynek, hogy nagyon gyakran változnak a szabályzók. Ő mégis úgy véli, sikeres lehet azon a területen, amelyről Kovács Gábor lemondott. „Gábor magányos harcos, én megpróbálok csapatjátékos lenni. Ő rögtön egy fekvőbeteg-intézménnyel kezdte, mi kisebb beruházással, diverzifikálva startoltunk. Kétségtelen, hogy az első években mi is veszteségesek voltunk, de a hatodik évben nyereségesek lettünk".

A statisztikák is azt mutatják, hogy van igény a magánegészségügyi ellátásra: az elmúlt időben évi húsz százalékkal emelkedett az ilyen szolgáltatásokat igénybe vevők száma. Az adatok alapján a leginkább fizetőképes aktív korosztály, a 25-55 évesek közül minden második ember magánorvoshoz is fordul a betegsége tüneteivel Magyarországon. Ezt a tendenciát ösztönzik bizonyos betegbiztosításokra, illetve egészségpénztári befizetésekre kapható adókedvezmények is.

A Budakeszi úti 1200 négyzetméteres Róbert Rendelőintézetben 32 felnőtt és 17 gyermek szakrendelés, valamint MR, ultrahang, röntgen berendezéssel felszerelt diagnosztikai osztály működik. Az elmúlt 15 évben, több mint 63.000 ember vette igénybe ezeket a magánszolgáltatásokat.