• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

CT- és MR-készülékkel gazdagodott a Budai Irgalmasrendi Kórház

Egészségpolitika Frissítve 2024.04.17 Forrás: MTI
CT- és MR-készülékkel gazdagodott a Budai Irgalmasrendi Kórház

Az Egészséges Budapest Program keretében a fővárosi intézmények megújítására már több mint 133 milliárd forintot költöttek.

A szaktudás mindenhol ott van, de ha a lelkiség is megjelenik, akkor a segítségnyújtás, ápolás, gyógyítás még hatékonyabb lehet - hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten. Soltész Miklós a Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház CT- és MR-berendezésének átadóján felidézte, hogy az elmúlt 35 évben a szerzetesrendek, az egyházak visszakapták a lehetőséget a nevelésre, az oktatásra és a gyógyításra; a köznevelésben 250 ezren tanulnak egyházi intézményben és mintegy ötven egyházi fenntartású kórház működik az országban.ű

Az államtitkár kitért arra, hogy az irgalmasrendi kórházalapító, Istenes Szent János élete is bizonyítja a kereszténység, a hit erejét, amely akár embert, közösségeket, nemzeteket és földrészeket is meg tud változtatni és egy szörnyűséges életmódból a legszebb irányba vinni.

Úgy folytatta: a szaktudás, az ember mindenhol ott van, de a gyógyításhoz, a segítéshez a lelket is hozzá kell tenni, és ha a lelkiség nagyobb mértékben jelenik meg, még hatékonyabban lehet segíteni a rászorulókon. Kiemelte: fejleszteni, beruházni csak békességben lehet, és amikor háborús gondolatok feszítik egy nemzet, egy földrész életét, a keresztény embereknek kötelességük tanulni az elődök sorsából, és "imádsággal erősíteni azt, amire olyan nagy szükség van: a békére, a békességre".

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára elmondta: a 2016-ban indult Egészséges Budapest Programban a fővárosi egészségügyi intézmények megújítására már több mint 133 milliárd forintot költött a kormány. Ebből építkezésre 88 milliárd forintot, nagyértékű orvostechnikai berendezésekre és a gyógyítást közvetlenül szolgáló eszközökre 30 milliárd forintot, míg 15 milliárd forintot informatikai fejlesztésre fordítottak - ismertette.

Kijelentette: a főváros egészségügyi infrastruktúrájának fejlesztése töretlen, és "bár néha a fővárosban a közpénzből készpénz lesz", a fővárossal meglévő együttműködésben a szükséges fejlesztéseket a kormány továbbra is elvégzi. Takács Péter kitért arra is, hogy "történelmi léptékű" béremelés volt az orvosoknál, ami éves szinten 300 milliárd forintot jelent, és megvalósult a kétlépcsős szakdolgozói alapbéremelés is, ez - tette hozzá - üzenetértékű a megbecsülést illetően.

Jesús Etayo Arrondo, az Istenes Szent János Betegápoló Irgalmasrend generálisa - felidézve, hogy a rend a 17. század óta van jelen Magyarországon - arról beszélt: nagy örömmel látja a kórház fejlődését. Küldetésük, hogy segítsenek azokon, akiknek gyógyításra, ápolásra, segítségre van szükségük - mondta. Hozzátette: köszönettel tartozik a magyarországi rendtársaknak és a magyar kormánynak, hogy lehetővé tette a két diagnosztikai eszköz beszerzését. Fontos, hogy a megfelelő eszközök rendelkezésre álljanak, azonban mindez semmit sem ér emberség, szeretet és irgalom nélkül - hangoztatta.

Saji Mullankuzhy, az osztrák rendtartomány tartományfőnöke úgy fogalmazott, hogy a most átadott készülékekkel a kórház "megérkezett a 21. századba", ilyen eszközök nélkül ugyanis a gyógyítás szinte lehetetlen. Jelezte: szeretnék a kórház bővítését mielőbb befejezni, hogy a lehető legmagasabb szintű gyógyítást és ápolást nyújthassák a betegeknek. A tartományfőnök kitért Kozma Imre munkásságára, aki - mint mondta - elsőként kezdett el Magyarországon munkálkodni a rend képviseletében. "Neki köszönhető, hogy ma a kórházban ünnepelhetünk, és Kozma Imre atyának ugyanolyan a bátorsága és a karizmája, mint Istenes Szent Jánosnak - jelentette ki Saji Mullankuzhy.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink