• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

CT, MR, PET-CT: csökkenhet a várakozás

Egészségpolitika 2021.01.07 Forrás: Weborvos
CT, MR, PET-CT: csökkenhet a várakozás

Befogadták a Honvédkórház PET-CT-jét; plusz forrás gyermekfogászatra, pszichiátriai ellátásra is.

Ötmilliárd forint többletkapacitást kapott negyvenhét egészségügyi szolgáltató 2021-től a Többletkapacitási-befogadási Bizottság javaslata alapján. Az adósságrendezés és a kasszasöprés mellett ez a forrásbővítés javította az ellátók helyzetét: lehetővé vált, hogy több beteget, több órában, magasabb ágyszámon tudjanak fogadni az intézmények, s ezzel kevesebbet kelljen várakozniuk a betegeknek, illetve korszerűbb ellátások köre is bővüljön. A befogadott többletkapacitásokról a NEAK által közzétett lista alapján szemelgettünk a teljesség igénye nélkül. 

Szembetűnően magas a CT, MR, PET/CT óraszámainak növelése, ez a teljes ötmilliárd forint több mint egyharmadát teszi ki, így a rászoruló betegek időt nyerhetnek a képalkotó diagnosztikus vizsgálatok igénybevételekor.

Végre befogadták a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ PET-CT-jét, amelyhez esetszámokat rendeltek. Emellett 15-tel több transzkatéteres szívbillentyű beültetést (szívbillentyűvel együtt) végezhet az intézmény. Ugyanennyivel több műtétet végezhet például a Zala Megyei Szent Rafael Kórház.

Több szakorvosi órát kapott meglévő képalkotó berendezéseihez például az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, az Országos Sportegészségügyi Intézet, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet. CT, MSCT eszközeit, amelyekhez többlet szakorvosi órát is kaptak az ellátók. Heti hatvan szakorvosi órával többet fordíthat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház az MRI, fMRI készülékének használatára, a CT-re harminccal többet.

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet 35-tel több speciális, öttel több kombinált gerincműtétet végezhet.

Az érsebészetre heti húsz szakorvosi órával és öt ággyal többet kap a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet.

A Pécsi Tudományegyetem legtöbb befogadással bíró intézmények között szerepel: gerincsebészetre, paradontológiára, gyermekfogászatra, röntgen, CT szakorvosi óraszámra is jutott számukra az emelésből.  

Szintén kiemelkedik a befogadási listából a Semmelweis Egyetem: fájdalomterápiára, mammográfiára, UH-diagnosztikára, gyógytornára, gyógymasszázsra is kaptak többlet órákat, s mindezen túl még 90 szakorvosi órát fordíthatnak MRI vizsgálatokra.

A gyermekek kezelésére egyébként mintegy 50 millió forinttal többet lehet majd fordítani például a fogászati szakellátásban (lásd például a PTE-t). Az ADAMANTIN Kft. fogszabályozásra és gyermekfogászat - fogyatékos szakellátásra kap plusz szakorvosi órákat. A gyermekek ellátásra kapott különböző szakterületeken – neurológia, tüdőgyógyászat, gasztroenterológia – többlet szakorvosi óraszámot a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház.

Szintén meghatározó az egyéb, speciális szempontból fontos egyszer használatos eszközök beszerzése, mint például a vékonybél endoszkópos kapszula, amelyből Tolna Megyei Balassa János Kórház harminccal többet szerezhet be. A Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ Nonprofit Kft. például a csontsűrűségmérőhöz kap többletóraszámot.

Kiemelt támogatásban részesült a pszichiátriai, addiktológiai rehabilitáció: például a Semmelweis Egyetem klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológiára heti 30 órát, új szakmaként pedig pszichoterápia (klinikai szakpszichológusi képesítéssel) heti 26 órát fordíthat.

A Budai Egészségközpont Kft.-ben 21 gerincsebészeti, illetve négy intenzíves ággyal növelik az állami betegek kezelésének lehetőségét, míg heti hat órával bővítik a neurológiai ellátást.

Közel negyvennel (37) bővítheti kezelőhelyei számát a B. Braun Avitum Hungary Egészségügyi Szolgáltató.

A Többletkapacitási-befogadási Bizottság elnöke terjesztette fel a bizottság által megtárgyalt befogadási kérelmek elbírálására vonatkozó javaslatát az egészségügyért felelős miniszternek, aki a javaslatról az államháztartásért felelős miniszter előzetes hozzájárulásával döntött.

Legolvasottabb cikkeink