• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Dömping várható az új szakmai irányelvek készítésében

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Cserháti: az érdekeltségből adódó torzulások korrekciójára is lehetőség lesz az új rendszerben.

Izgalmas kérdésnek ígérkezik az ellátás hátterét biztosító jogszabályok közötti hierarchia. A megújuló szakmai irányelveket várhatóan ugyanis miniszteri utasítások tartalmazzák majd, míg a költségvetési lehetőséget figyelembe vevő finanszírozási eljárásrendeket miniszteri rendeletek – vetette fel Cserháti Péter helyettes államtitkár, aki a Medical Tribune gyógyszerpiaci konferenciáján többek között arról beszélt, milyen hatalmas munka vár szakmai a tagozatokra a szakmai irányelvek kidolgozásában – hozzátéve: mindez tagozati igény volt.

A szakmai irányelvek kidolgozására vonatkozóan március 5-én jelent meg a 18/2013. EMMI rendelet „a vizsgálati és terápiás eljárási rendek kidolgozásának, szerkesztésének, valamint az ezeket érintő szakmai egyeztetések lefolytatásának egységes szabályairól" a Magyar Közlöny 37. számában. A jogszabály először is meghatározza az egészségügyi szakmai irányelv fogalmát, miszerint „olyan szisztematikusan kifejlesztett ajánlássorozat, amely meghatározott ellátási körülmények között az ellátandók jól körülhatárolt körére vonatkozik, ajánlásai jól azonosíthatók, tudományos bizonyítékokra, illetve valamennyi érintett szakterület szakértőinek véleményére támaszkodva, a betegek szempontjainak figyelembevételével az ellátók és ellátandók adott egészségügyi ellátással kapcsolatos megfelelő döntéseit segíti elő".

A jogszabály kimondja: az egészségügyi ellátás az egészségügyi szakmai irányelv ajánlásainak figyelembevételével történik, az irányelv képezi az alapját az egészségügyi szolgáltatások szervezésének és szakmai ellenőrzésének. A szakmai irányelv készülhet adaptáció vagy saját fejlesztés alapján.

A hatályos egészségügyi szakmai irányelvek a GYEMSZI honlapján lekérdezhetőek, s ide fognak felkerülni a kidolgozott és elfogadott új irányelvek.

Új irányelvek készítését kezdeményezheti maga a miniszter, a szakmai kollégium, illetve a GYEMSZI, az OTH, az OEP, sőt: az OBDK (Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ) és a Nemzeti Betegfórum. Az irányelvekre vonatkozó kezdeményezésekről a GYEMSZI-nek legalább negyedévente tájékoztatást kell adnia a minisztériumnak. A döntés joga a miniszteré, vagyis ő határozza meg, szükséges-e adott irányelv megalkotása. A finanszírozási lehetőségekkel való összehasonlításban pedig az OEP-nek van kulcsszerepe.

A szakmai irányelvfejlesztési folyamat rendkívül bonyolult, érzékeltette ábrákkal Cserháti Péter. Jelenleg 498 szakmai irányelv van, amelyből „duplikált" volt 83, számos irányelv határideje pedig lejár. Az új irányelvek kidolgozásához óriási tempót diktál a rendelet: 2013 június végéig 140-et, év végéig pedig 347-et kell elkészíteni.

Cserháti Péter elmondta azt is, hogy nyolc finanszírozási eljárásrend módosítása van folyamatban, egy eljárásrendet, méghozzá a hepatitis C-ét újraírják. Mint ismeretes, a betegek ellátására szolgáló két új készítményt nemrég fogadta be az OEP, így elérhetővé vált az úgynevezett hármas kombinációs kezelés, amely jelentős előrelépés a terápiásan leginkább rászoruló betegek gyógyításában – az államtitkár szerint négyszáz érintettről van szó.

A szakmai irányelv és finanszírozási eljárásrend egységes keretrendszere lehetővé teszi, hogy valós adatok álljanak rendelkezésre, és s ezzel megindulhasson a szakmai finanszírozási és érdekeltségi torzulások korrekciója, tette hozzá a helyettes államtitkár.