• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

E-recept: a betegeket szinte nem érinti

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Se az e-recept kiadásához szükséges e-személyi, se az e-személyit olvasó eszköz nem kerül semmibe a patikusoknak.

Akkora volt az érdeklődés az e-receptről tartott, a Magyar Gyógyszerészi Kamara által szervezett hétfői fórum iránt, hogy pár nappal a meghirdetett időpont előtt helyszínt kellett módosítani. A megjelent több mint ezer gyógyszerész, gyógyszerész asszisztens még így is alig fért be a Lurdy ház hatalmas előadótermébe. A forgatókönyv szerint a háromórás rendezvény első felében a megjelent szakpolitikusok és szakemberek mondták el mindazt, amit a szeptembertől önkéntesen, november 1-től kötelezően használatos e-receptről minden patikában dolgozónak tudnia kell, a másodikban pedig bárki bármit kérdezhetett.

A kérdésekből és az óriási érdeklődésből is leszűrhető volt, hogy bár már csak két hónap maradt a rendszer élesítéséig, sok még a bizonytalanság.

Az mindenesetre egyértelműen kiderült, hogy a betegek 2018. december 31-ig szinte semmit nem fognak érzékelni az átállásból.

Hiszen a receptet felíró orvosoknak kötelező lesz a jelenlegi fehér-rózsaszín (OEP-NEAK) vényhez "megszólalásig" hasonló, úgynevezett Felírási Igazolást kiadniuk. Mint a képen is látszik a jobboldali Felírási Igazolás csupán annyiban különbözik a jelenlegi recepttől, hogy egy plusz vonalkód van rajta, ezzel rögzíti majd a vényt a patikus az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT). Az átvétel igazolását is, ugyanúgy, mint eddig, magán a vényen kell aláírni.

Bár 2019. január 1-je után az orvosoknak már nem lesz kötelező, a betegeknek ezután is joga lesz papíron kérni a Felírási Igazolást. De fordítva is igaz lesz: tehát 2019 január 1-je előtt azok a betegek, akik nem akarnak papír vénnyel bíbelődni, a személyi igazolványukkal és a TAJ kártyájukkal kiválthatják az orvosuk által kiállított e-receptjüket, igaz ebben az esetben a gyógyszertárban külön szignóznia kell az úgynevezett "Kiadási Igazolást". Ráadásul ebben az esetben a beteg csak saját maga válthatja ki a gyógyszereit. Csakúgy, mint azok a páciensek, akik megelőzve korukat már most rendelkeznek e-személyi igazolvánnyal.

Tehát a mostani vényhez hasonló Felírási Igazolás használata jár majd a betegek számára a legkisebb változással, hiszen ezzel szinte minden ugyanúgy működik, mint eddig, például akár a hozzátartozó is kiválthatja a gyógyszereket.

A hétfői fórum második felében Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fenntartási és üzemeltetési főosztályvezetője meg is jegyezte, hogy a dátumok nincsenek kőbe vésve, az átmeneti időszak, ha a tapasztalatok azt indokolják, akár meg is hosszabbítható. Hiszen az egyik fő szempont, hogy a betegeknek minél kisebb gondot okozzon az új rendszerre való átállás.

Tapasztalatok egyébként már eddig is születtek, hiszen idén tavasz óta csaknem 40 gyógyszertár vett részt az e-receptet tesztelő pilot-programban. Erről a főosztályvezető mellett Ladányi Márta, az egészségügyi államtitkárság helyettes államtitkára is beszélt. A szakpolitikus nemcsak a tesztidőszak tanulságait vonta le, hanem azt is bejelentette, hogy jövőre nő a kistelepüléseken működő patikák állami támogatása: a jelenlegi 700 millió forintról 1,1 milliárdra és generikus programra is többet költenek majd, 3,6 milliárd helyett 4,1 milliárdot. Ezen kívül új lendületet adnak a gyógyszertárak ügyeleti rendjének átalakításához.

A betegekkel ellentétben a patikusoknak és gyógyszertári asszisztenseknek igencsak nagy változást jelent az e-receptre való átállás. Az első lépés, amit minden érintettnek meg kell tennie, hogy kiváltja az e-személyi igazolványát - ezzel léphet majd be az EESZT-be -, és beszerzi az e-személyi igazolvány-olvasót. Mindkettőt az illetékes kormányablaknál kaphatják meg a patikában dolgozók. Ráadásul, a szig-olvasók esetében, ha az intézmény 60 darabnál többet kér, az eszközöket kiszállítják helybe.

Az előadók hangsúlyozták, hogy mind az e-személyi kiváltása, mind az új eszköz beszerzése ingyenes, tehát a gyógyszerészeknek és asszisztenseknek térítésmentesen jár.

A fórumon kiderült, hogy a patikusoknak a legfontosabb megtanulandó egy webcím, amelyen szinte minden ismeretanyag megtalálható az új rendszerről. De az e-egeszsegugy.gov.hu arra is jó, hogy ezen keresztül igényelhetik a patikák a szig-olvasókat, és innen érhetik el az eKapu oldalt, ami az intézményi csatlakozás elektronikus felülete. A fórumon be is mutatták, hogy mindössze alig 20 perc alatt kényelmesen sorbaállás nélkül tudja egy intézmény a honlapon kezdeményezni a csatlakozást az EESZT-hez.

Kérdésként felmerült, hogy az egyes patikákban különböző számítástechnikai rendszerek működnek, az EESZT kompatibilis-e mindegyikkel? A szakemberek mindenkit megnyugtattak: az új elektronikus tér még az elavult operációs rendszereken is működik, de azért azt javasolják, hogy a nagyobb biztonság kedvéért minél előbb mindenki térjen át korszerűbb szisztémára.

És mi lesz 2019. január 1-je után? Azon kívül, hogy az orvosnak már nem lesz kötelező papíron is rögzíteni a receptet (Felírási Igazolás), egyelőre az biztos, hogy megszűnik az a jelenlegi szabály, hogy egy vényre csak egy gyógyszer kerülhet. Tehát kevesebb, mint másfél év múlva egy e-receptre akár a beteg valamennyi gyógyszerét felírhatja az orvos.

A rendezvényen a kivételekről is szó esett. Eszerint a kézi gyógyszertáraknak nem kell csatlakozni az elektronikus térhez, egyelőre nem kerülnek az e-recept körébe a gyógyászati segédeszközökről szóló, a pro família, illetve a magánorvosok által felírt vények. Igaz, ez utóbbiakat is rögzíteni kell. Mindez azonban nem jelent plusz terhet a patikusoknak, sőt.

Ahogy a helyettes államtitkár és a többi szakember is hangsúlyozta: az új rendszer kevesebb adminisztrációval jár, javulhat a gyógyszer-kiváltás aránya, kiszűrhetőek lesznek a nem kívánatos gyógyszer mellékhatások, allergiák. Az orvos, de a gyógyszerész is megismerheti a beteg gyógyszerelési történetét, az összegyűlő adatok alapján átláthatóbb lesz például, miért működik vagy nem működik egy vérnyomáscsökkentő. A beteg szempontjából pedig talán az a legfontosabb, hogy az adminisztráció csökkenésével sokkal több idő jut majd rá.

Legolvasottabb cikkeink