• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

E-recept: hiba nélkül működik a tesztüzem

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az e-recept könnyebbség a patikáknak is, kiváltja az 5 évig tárolandó, havonta összegyűlő 20 kilónyi papír vényt.

„Párhetes használatot követően elmondható, hogy a rendszer hiba nélkül üzemel. A gyógyszertár és az EESZT közötti kapcsolat stabil és gyors, az adatok le- és feltöltése nem akadályozza az expediálást" – olvasható az e-recept tesztidőszakáról szóló beszámolóban a gyógyszerészi kamara honlapján. Ezt idézte Hankó Zoltán kamarai elnök is azon a hétfői sajtótájékoztatón, ahol rajta kívül Rétvári Bence és Ónódi-Szűcs Zoltán államtitkárok beszéltek az elektronikus vénnyel kapcsolatos eddigi tapasztalatokról.

A jelenleg, a tesztidőszakban 22 patikában működő, szeptembertől valamennyi gyógyszertárnak választható, novembertől pedig kötelező elektronikus rendszer legfőbb célja a betegbiztonság – emelte ki Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár. Hiszen a papír alapú receptek gyakran sérülnek, elvesznek, sőt olykor helytelenül több orvos különböző vényt ad egy betegnek. Mindezeket a hibákat kiküszöböli az e-recept. Hiszen például az utolsó esetnél a patikus az elektronikus téren keresztül mindent lát és észreveheti a tévedéseket.

Az e-recept a gyógyszerészeknek is nagy könnyebbséget jelent – folytatta az államtitkár. Például a tájékoztatónak helyet adó, a pilot-programban résztvevő Róna Patikában a hagyományos papír alapú receptekből havonta 20 kilónyi gyűlik össze, amelyeket a hatályos jogszabályok alapján öt évig kell tárolni. Mivel az e-recepteket a felhőben „tárolják" így ezt a kötelezettség is jelentősen megkönnyíti az új rendszer.

Hankó Zoltán kamarai elnök is arról beszélt, hogy az adminisztráció csökkenésével az új rendszerben a gyógyszerészek sokkal több időt tudnak a páciensekre fordítani. Az augusztus közepéig tartó tesztidőszakban igyekeznek minél több tapasztalatot összegyűjteni az elektronikus rendszerről, amelyről augusztus végén az érdeklődő patikusoknak egy nagy fórumot is tart a kamara. Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyógyszerészeknek semmilyen plusz költséget nem jelent a rendszerhez történő csatlakozás.

Uniós és állami forrásból 7,6 milliárd forintot költenek az e-recept bevezetésére, ennek része az az eszköz is, amellyel a gyógyszertárak csatlakozhatnak az elektronikus rendszerhez – mondta Rétvári Bence. Az EMMI parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a recepteken lévő adatok nem kerülhetnek idegenekhez, ezt az elektronikus bankolásnál is magasabb 5-ös biztonsági szint garantálja. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy bár egyre elterjedtebb az internetes vásárlás, ügyintézés tisztában vannak azzal, hogy vannak, akiknek ez még nehézséget okoz. Számukra továbbra is megmarad a lehetőség a hagyományos vénykiváltásra, de arra is van mód, hogy hozzátartozó váltsa ki a receptet.

A tájékoztató végén lehetőség nyílt más témák felvetésére is. A kórházi fertőzésben júniusban elhunyt kisbabáról feltett kérdésre az egészségügyi államtitkár kifejtette, hogy mindent megtesznek az ilyen fertőzések kiküszöbölésére, de a világon eddig sehol nem sikerült teljesen megszüntetni. Hozzátette az utóbbi időben erre a célra 8 milliárd forintot költöttek.