• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ebola: A gyógyítók, mint a betegség terjesztői

Lapszemle 2019.08.05 Forrás: magyarnemzet.hu
Ebola: A gyógyítók, mint a betegség terjesztői

Az ebola levegőben nem fertőz és a többi virális megbetegedésnél kevésbé fertőző.

Az ebola megint pusztít Afrikában, a földrész középső részén kétezerhez közelít az áldozatok száma. Ez a halálos járvány 1976 óta tizedjére tért vissza a „szülőföldjére”. A WHO, az Egészségügyi Világszervezet az egész világra sürgősségi állapotot rendelt el - írta a magyarnemzet.hu.

A múlt hónap közepén a Kongói Demokratikus Köztársaság második legnagyobb városában, az 1,3 milliós Gomában is felütötte fejét a rettegett járvány. A gomai orvosok úgy határoztak, hogy az ország északkeleti részén lévő nagy egészségügyi központba viszik át, ám az út során a lelkész meghalt.

A WHO ezt követően döntött úgy, hogy az egész világra szóló sürgősségi helyzetet rendel el. Ha elterjed a betegség a milliós Gomában, az rendkívül gyors folyamat lesz. Ráadásul Goma Közép-Afrika „útkereszteződésében” fekszik: Ruanda csak egy ugrás, Uganda sincs messze, a nagy tavakon hajók jönnek-mennek, a polgári repülőgépjáratok a környező országok fővárosába indulnak, és onnan hoznak utasokat. Ilyen körülmények között kissé nevetségesnek hangzott a kormány felhívása, hogy aki el tudja halasztani az útját, az inkább maradjon otthon. Ők is tudják, hogy a mozgás, az utazás, az árukereskedelem a város lételeme. Az elmúlt héten beigazolódott az aggódás: két vírussal megfertőzöttet találtak a városban.

A vírus első számú terjesztői a gyümölcsevő denevérek, amelyek ellenállnak ennek a betegségnek. A nagymajmok, az antilopok, a tarajos sülök is képesek az emberekre áttelepíteni a vírust. Az emberek közötti fertőzés a testnedvekkel terjed. Az influenzával ellentétben az ebola levegőben nem fertőz. Még egy pozitívum, amelyet az ebolánál megfigyelhetünk, hogy a többi virális megbetegedésnél kevésbé fertőző. A fertőzés után két és húsz nap közötti időszakban – átlagosan öt napot említenek – jelennek meg az első tünetek: a magas láz, az elgyengülés, az izomfájdalom, az erős fej- és torokfájás és bizonyos esetekben a különböző vérzések.

A betegeknél gyakran tapasztalnak látás- és hallászavart, ízületi gyulladást.

Ahogy hivatalosan elismert ebolaellenes oltóanyag nincs, úgy gyógykezelési módot sem ismer az orvostudomány. Világszerte öt ebola elleni gyógyszerrel végeznek kísérleteket.  További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink