• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ebola: hazai járvány kialakulásának nulla az esélye

Egészségpolitika Forrás: Weborvos - MTI Szerző:

A megfertőződött külföldiek nagy valószínűséggel nem tartották be a munkavédelmi szabályokat.

Európaiak számára elképzelhetetlen higiénés körülmények között élnek azokon a nyugat-afrikai területeken, ahol jelenleg az Ebola járványszerűen terjed. A vírus nagyon sérülékeny, tehát akár egy kézmosástól, a „víztől és szappantól is elpusztul, már ha van víz és szappan". Ezért is nagyon csekély a valószínűsége annak, hogy Magyarországra eljut a fertőzés, de ha netán mégis, a járvány kialakulásának nulla az esélye. Mindez az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) keddi tájékoztatóján hangzott el.

Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy az európai és magyar egészségügyi hatóságok mindent megtettek, felkészültek a fertőzés megelőzésére illetve esetleges kezelésére. A határon átnyúló vészhelyzetekre kidolgozott szigorú rendszer alapján folyamatos a koordináció az európai és magyar járványügy között, rendszeresek a videokonferenciák. Elmondta azt is, hogy nincs közvetlen járat az érintett afrikai területek és Magyarország között, de ha mégis előfordulna gyanús eset, mind a Liszt Ferenc reptéren, mind a kijelölt Szent László Kórházban felkészültek egy ilyen helyzet kezelésére is. Hozzátette a kórházban kedden ilyen szituációs gyakorlatot is tartottak.

A helyettes országos tisztifőorvos hangsúlyozta: az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) szerint is rendkívül alacsony a kockázata, hogy behurcolják az Ebola-vírust Magyarországra. Bár nincsenek pontos adataik, de a külügyminisztérium tudomása szerint körülbelül 80-90 magyar állampolgár tartózkodik jelenleg a fertőzéssel érintett területeken. Érdekesség, hogy egyikkőjüknek gyémántbányája is van ott. Mindenesetre valószínűleg ők sincsenek kitéve veszélynek, hiszen a helyi hadsereg nem engedi be a turistákat a járvány sújtotta gócokba.

Ócsai Lajos, az OTH járványügyi főosztályvezetője azt hangsúlyozta, hogy az európai higiénés viszonyok között szinte elképzelhetetlen a csak közvetlen érintkezéssel, testnedvekkel, vérrel fertőző vírus tovább terjedése. Nemcsak egy kézmosás pusztítja el, de akár a napsütés is, tehát az európai kultúrákban megszokott, két ember közötti körülbelül egyméteres távolságot a vírus nem valószínű, hogy képes túlélni. A vírus tehát könnyen kezelhető, ha a higiénés szabályokat betartják - jelentette ki.

A szakember mindezek alapján hangsúlyozta: azok az külföldi (amerikai, spanyol) egészségügyi dolgozók, akik az érintett területeken megfertőződtek ebolával nagy valószínűséggel nem tartották be az előírt munkavédelmi és higiénés szabályokat.

MTI fotó: Máthé Zoltán

Egyetértett ezzel Kis Zoltán, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának vezetője, aki nem sokkal a járvány kirobbanása után kiutazott a nyugat-afrikai Új-Guineába, ahol az EU mobil laboratóriumában fertőzésgyanús emberek vérmintáit vizsgálta. Elmondása szerint az elképesztő kánikulában valóban nagyon nehezen volt elviselhető a szellőzés nélküli védőruha. Az ő táborukban ugyan nem tapasztalta, de a szakember elképzelhetőnek tartotta, hogy másutt nem mindenki hordta előírás szerint ezt a ruhát.

Az Ebola okozta betegség a fertőződést követően 2-21 nap lappangási idő után jelentkezik, fejfájással, izomfájdalommal, magas lázzal, majd hányással és súlyos hasmenéssel. Végül véralvadási zavar lép fel, amely befolyásolja a belső szervek működését, a betegség végstádiumában pedig külső és belső vérzés tapasztalható. Az Ebola-vírus fertőzött testnedvekkel – vérrel, nyállal – közvetlenül terjed, tehát nem légúti betegség. A tünetmentes állapotban lévő beteg kevésbé fertőz, mint az, akinek a betegsége már előrehaladott stádiumban van.

Kedden egyébként meghalt az első európai halálos áldozat is: egy madridi kórházban hunyt el az a spanyol pap, akit Ebolával kezeltek, miután Libériában megfertőződött a kórral. A 75 éves férfin kísérleti gyógyszert próbáltak ki.

Szerdán pedig rendkívüli állapotot hirdetett ki az egyik ebola sújtotta országban, Guineában Alpha Condé elnök. A rendelkezés szerint az országban számos kötelező elővigyázatossági intézkedést vezetnek be a végzetes vírus terjedése ellen. Ezek közé tartozik az orvosi ellenőrzés szigorítása, az ebola-gyanús betegek korai elkülönítése és többszörösen ismételt vizsgálata, az országon belüli utazások korlátozása, a betegekkel érintkező szakemberek távoltartása a lakosságtól, az egészségügyi szervek teljes körű mozgósítása a betegség elleni fellépésre, valamint a tájékoztatás javítása. A rendeletet be nem tartókat az elnök jogi következményekkel fenyegette meg.

Guinea volt az első ország, ahol a vírus idén felbukkant. Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A betegség Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. Az egészségügyi Világszervezet legutóbbi adatai szerint összesen eddig 1975-en kapták el a kórt, és közülük a halálos áldozatokk száma 1069.