• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Eddig 38 ezren regisztráltak a gyermekek oltására

Egészségpolitika 2021.12.15 Forrás: MTI
Eddig 38 ezren regisztráltak a gyermekek oltására

A gyermekek oltása 77 olyan kórházban indult el, ahol gyermekgyógyászati ellátás is folyik, valamint a háziorvosoknál. 

Eddig 38 ezren regisztráltak az 5-11 év közötti gyermekek oltására - mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője szerda reggel. Hozzátette: a regisztrációt követő lépés az időpontfoglalás, amelyhez 2-3 napos validációs folyamat szükséges. A regisztráltak közül 16 ezren már időpontot is foglaltak - tudatta a munkacsoport-vezető.

Hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy minél többen felvegyék az oltást, hiszen a gyermekek ugyan viszonylag könnyebb tünetekkel vészelik át a vírus okozta megbetegedést, a fertőzőképesség ennél a korcsoportnál is jelen van.

György István azt mondta, a gyermekek oltása 77 olyan kórházban indult el, ahol gyermekgyógyászati ellátás is folyik, valamint a háziorvosoknál. Kiemelte: a kórházakban időpontfoglalás és előzetes regisztráció is szükséges, mivel az oltóanyag nem áll korlátlanul rendelkezésre. A vakcina folyamatosan érkezik majd, valószínűleg heti szállítmányok formájában.

Az államtitkár kitért arra is, hogy csütörtöktől ismét regisztráció nélkül lehet kérni a védőoltást. Csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra között, szombaton 10 és 18 óra között lesz lehetőség előzetes regisztráció nélkül felvenni azt. További ilyen napok lesznek az elkövetkező időszakban is, és a településeken történő oltási akciók is elindulnak januárban - mondta az Országos Oltási Munkacsoport vezetője.

A délelőtt folyamán az államtitkár már Debrecenben beszélt az 5-11 év közötti korosztály oltásáról. György István a Debreceni Egyetem (DE) gyermekklinikáján kialakított oltópontok előtt tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy kedden megérkezett az első, gyerekeknek szánt vakcinaszállítmány, 138 ezer adag oltóanyag, amelyből az első körben 69 ezer adagot fognak beadni az ország 77 kórházában kialakított oltópontokon, illetve a gyermekháziorvosi és a vegyes praxisú rendelőkben.

Elmondta: a háziorvosoknál előre egyeztetett időpontban juthatnak hozzá a vakcinákhoz a gyerekek, a szükséges mennyiségről a megyei oltási munkacsoportok gondoskodnak. Kitért arra is, hogy egy ampullában tíz adag oltóanyag van, amelyet öt-hat órán belül fel kell használni, ennek megfelelően szervezik a részvételt. Az ampullákat egyébként tíz hétig lehet hűtőszekrényben tárolni - fűzte hozz.

Rácz Róbert hajdú-bihari kormánymegbízott jelezte: szerdán a háziorvosoknál, valamint a debreceni gyermekklinikán és a berettyóújfalui kórházban kialakított oltópontokon is megkezdődött a gyerekek oltása. A megyébe hatezer Pfizer-vakcina érkezik, a két kórházba eddig 1700-at szállítottak ki, és 500 előzetes időpontfoglalás történt, ami a következő napokban várhatóan emelkedni fog - mondta a kormánymegbízott.

Fotó: MTI/Komka Péter

Legolvasottabb cikkeink