• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Eddig három esetben igazolták nálunk a vírus indiai variánsát

Egészségpolitika 2021.06.04 Forrás: MTI
Eddig három esetben igazolták nálunk a vírus indiai variánsát

A külhoni, még oltásra váró magyarok és a Magyarországon élő külföldiek is regisztrálhatnak a koronavírus elleni oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Az oltásoknak köszönhetően sikerült letörni a koronavírus-járvány harmadik hullámát, azonban az "éberség nem múlik el", továbbra is figyelemmel kísérik a hazai és a nemzetközi járványügyi helyzetet, a vírus különböző variánsait - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a járvány elleni védekezésért felelős testület pénteki online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes közölte: eddig három esetben igazolták Magyarországon a vírus indiai variánsát, közülük egy embert ápoltak kórházban. Hozzátette: a kórházi ápolásra szorult páciensnél a környezetében az ápolásában résztvevő egészségügyi dolgozók PCR-vizsgálata május 31-én megkezdődött. A 119 mintából 33-at még vizsgálnak, de eddig egyetlen esetben sem mutatták ki a fertőzést. Ez is bizonyítja a védőoltások hatékonyságát a vírusvariánsok ellen, valamint azt, hogy szigorúan betartották a kórházi fertőzések megelőzésére hozott szabályokat - emelte ki.

Elmondta, a magyar lakosság 54 százaléka már kapott oltást, miközben az európai uniós átlag 39 százalék. A cél továbbra is az, hogy növekedjen a magyar átoltottság, hiszen a védőoltás a leghatékonyabb módja a fertőzés megakadályozásának - húzta alá.

Az osztályvezető beszélt arról is, hogy a nyári táborokban segítőként dolgozó 18 évnél idősebbek csak védettségi igazolvánnyal vehetnek részt a munkában, függetlenül a tábor formájától, helyszínétől, tematikájától, és minden esetben be kell tartani a járványügyi és higiénés szabályokat. Legfontosabb szabályként említette, hogy csak egészséges gyerek és felnőtt lehet a táborban. Ha valaki megbetegszik, őt azonnal el kell különíteni, és értesíteni kell a tábor orvosát.

Mind a napközis, mind a szálláshelyre szervezett tábor esetén kerülni kell a zsúfoltságot, érdemes kiscsoportos és szabadtéri foglalkozásokat, programokat szervezni - mondta Galgóczi Ágnes.

Oltáshoz készíti elő az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus elleni vakcináját Tuzáné Tóth Ágnes asszisztens a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton Nagykállóban. MTI/Balázs Attila

Minden külhoni magyar regisztrálhat az oltásra

A külhoni, még oltásra váró magyarok és a Magyarországon élő külföldiek is regisztrálhatnak a koronavírus elleni oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon - jelentette be a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. György István azt mondta: a külföldiek és a külhoni magyarok oltása június második felében kezdődhet el; a részletekről hamarosan tájékoztatást adnak.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy Magyarország továbbra is második az uniós oltási ranglistán: a lakosság 54 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 39 százalékos átlaggal.

A legfrissebb adatok szerint mintegy 5 240 000 embert oltottak már be, közülük több mint 3,8 millióan a második adag oltóanyagot is megkapták. Az oltásra eddig 5 millió 267 ezren regisztráltak, 92 százalékukat már be is oltották - tudatta, hozzátéve: a regisztráció jelenleg 16 év felett lehetséges, a 16 éven aluliak oltásáról később születhet döntés.

György István kiemelte: akik még nem oltatták be magukat, nem késtek le semmiről, a regisztrációtól számítva egy-két napon belül mindenki megkaphatja az oltást.

Az államtitkár azt mondta, hogy vakcinahiánytól nem kell tartani: a Pfizertől 6,5 millió, a Modernától 1 millió, az AstraZenecától 5 millió, a Janssen vakcinából pedig 4 millió adag oltóanyag várható a következő hónapokban, a megrendelt keleti vakcinák pedig már mind megérkeztek.

Az országos oltási munkacsoport vezetői tisztségét is betöltő politikus arról is tájékoztatást adott, hogy mivel lassan minden regisztráltat beoltanak, a jövőben nincs szükség a tömeges oltásra, így a második oltások beadása után kevesebb oltópont is elegendő lesz. Az oltások nem állnak le, aki regisztrált, a háziorvosánál és a kórházi oltópontokon egyaránt megkaphatja a vakcinát - emelte ki.

Ismertette, hogy a háziorvosi praxisokhoz érkező heti vakcinaszállítmányokat ezentúl az orvosok igényeihez szabják: a megyei oltási munkacsoportokhoz benyújtott kérések alapján kapják meg az igényelt mennyiséget.

György István elmondta: az online időpontfoglalóban a Sinopharm- és a Pfizer-vakcinára stabilan lehet számítani, ezekből "bőven van és bőven lesz". Korlátozott mennyiségben Szputnyik oltóanyagra is lehet időpontot foglalni, egyes oltópontokon pedig a Moderna és a Janssen vakcinája is elérhető - tudatta, hozzátéve: az AstraZeneca-vakcinával jelenleg a második körös oltásokat végzik, de később ismét lehet majd első oltásra használni.

(Nyitókép: Dávid Ágnes asszisztens oltáshoz készíti elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcinát a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórház egyik oltópontján Békéscsabán. MTI/Rosta Tibor)

Legolvasottabb cikkeink