• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Éger: botrányos a háziorvosok hitegetése

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A MOK megkérdezi a döntéshozókat: tisztában vannak-e azzal, mit jelent az OEP megszüntetése.

A háziorvosoknak beígért többletforráshoz feladatot rendelni politikailag káros, a társadalomnak haszontalan, tessék ettől visszalépni és nem hergelni a háziorvosokat! – figyelmeztetett Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki egyszerre tartott két sajtótájékoztatót: egy rendkívülit az alapellátást érintő ma megjelent kormánytervezetről, egy másikat a megszüntetésre ítélt OEP ügyében.

Mint mondta, megdöbbenve olvasta, milyen kormányzati tervezet jelent meg véleményezés céljából az alapellátás megújításának II. ütemére rendelkezésre álló 10 milliárd forint felosztásáról a kormányzati portálon. Bár március elején indokait meghallgatva személyesen megígérte neki Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár, hogy az idei tízmilliárdos keret szétosztását nem fogják többletfeladathoz kötni, az előterjesztés mégis egészen másról szól, fejezte ki felháborodását a MOK elnöke.

A háziorvosoknak ugyanis havonta a praxisuk két százalékának törzskartonját meg kell újítaniuk (ez a praxisok nagyságától függően 30-40 törzskarton lehet), vagyis betegeik egészségügyi információit kell frissíteniük, hogy ezek az adatok majdan (nép)egészségügyi döntések alapját képezhessék – sokan emlékezhetnek az államtitkár által korábban olyannyira szorgalmazott egészségi állapot felmérésének igényére. A praxisoknak havonta jutó 75 ezer forintból 25 ezer lesz a fix díj, a fennmaradó 50 ezret pedig a felmérésre kapják a háziorvosok indikátor elszámolással – a tervezet 5,9 milliárd forint szétosztásáról szól a háziorvosi praxisok között.

Éger István leszögezte: a MOK nem tűri, és nem fogadja el, hogy a praxisok anyagi felzárkóztatására ígért pénzt utólag plusz feladatok elvégzéséhez kössék, mert az összeg minden további ellenszolgáltatás nélkül jár a háziorvosoknak a 2014-es kormánydöntés értelmében. Nem tekintik tárgyalási alapnak ezt az előterjesztést, amely ráadásul mindenféle szakmai egyeztetés nélkül született. A népegészségügyet prioritásként kezelő kormányzat ahelyett, hogy megpróbálná megnyerni céljainak a háziorvosokat és vonzóvá tenni a belépőknek a pályát, súlyosan ártó lépéseket tesz. Már most több mint háromszáz betöltetlen praxis van, s lassan „aranyért" sem találni háziorvost, jegyezte meg.

Éger István nem tudja, kinek tulajdonítható a korábbi döntést kontrázó lépés, az azonban biztos, hogy a kikerült tervezet máris óriási felháborodást váltott ki a háziorvosok körében. Teljes joggal, tette hozzá azzal, hogy már most borítékolja, ha ez nem változik, abból botrány lesz. Minden érintettet megkeresett: jelezte az államtitkárnak, délelőtt az emberi erőforrás miniszterrel is beszélt ez ügyben – a minisztertől kapott visszajelzés szerint megvizsgálják, mi történt.

További problémának tartja, hogy a jövő évi költségvetésben 10 milliárd forintnál kevesebb szerepel, holott a MOK álláspontja szerint ez is bértárgyalási kérdés, s ráadásul ígéretet kaptak rá, hogy a keret teljes egészében meglesz jövőre is.

Elmaradt a mai bértárgyalás
A bérfelzárkóztatási egyeztetésekre térve elmondta, a mára hirdetett bértárgyalásra szóló meghívást tegnap este törölték azzal, hogy várhatóan a hét második felében kerül sor az újabb fordulóra. Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy az idei bérfejlesztés nagyságrendjéről nincsenek számszerűsített információik, egyelőre minden fél benyújtotta az igényeit – a MOK szeretné elérni, hogy ne csak a rezidensképzést befejező fiatal, hanem minden szakorvos kapja meg a 150 ezer forintos plusz díjazást, s hozzátette: a szakdolgozóknak is komoly bérrendezés kell.

Tisztában van-e a döntéshozó, mit cselekszik az OEP, OTH, EENK megszüntetésével?
Fajsúlyos szakpolitikai kérdés az OEP léte, nagyon ártalmas, ha ebbe beletenyerel a nagypolitika, mert társadalmi szinten kárt okoz: a bürokrácia nem csökken, ugyanakkor növekszik a zűrzavar, fogalmazott az Pénztár megszüntetése kapcsán. A szakmát nem kérdezték meg, de ezzel a lépéssel még a szakmai kormányzás prominensei sem értenek egyet, tette hozzá.

Egyetértenek a Kórházszövetséggel, amely szerint a Pénztár megszüntetése nem egyszerűen egy intézmény végét jelenti, hanem szakítást az évszázados tradícióval. A MOK szerint ezzel az utolsó akadály is elhárulna az elől, hogy privatizálják a közfinanszírozott egészségügyet, amelynek veszélyeit nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Az OTH esetében sokkal inkább a megerősítésre lenne szükség, míg az EENK megszüntetése veszélyeztetné a most biztonsággal nyomon követhető egészségügyi jogosítványokat, s a rezidensek munkáltatójaként végre nyugvópontra került ügyeket.

A MOK felszólítja a döntéshozókat, hogy készítsenek részletes szakmai elemzéseket, s vessék össze nemzetközi példákkal, hallgassanak a szakmai szervezetekre, mielőtt bármiben döntést hoznak.

Legolvasottabb cikkeink