• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészséget fejleszthetnek a gyógyszerészek is

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Ne csak a mellékhatásokról kérdezze meg a gyógyszerészét, biztatnak a programban.

A gyógyszertárak kiemelten fontos népegészségügyi találkozóhelyek, hiszen évente 60 millió alkalommal kerülnek kapcsolatba a patikusok a páciensekkel, fogalmazott Török Krisztina, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) megbízott főigazgatója, aki szerint ezt a lehetőséget ki kell használni. Éppen ezért vetődött fel, hogy a NEFI és a Magyar Gyógyszerészi Kamara összefog és tematikus felvilágosító kampányokat szervez – ennek szellemében tegnap délután az intézet főigazgatója és a gyógyszerészi kamara elnöke, Hankó Zoltán együttműködési megállapodást írt alá.

A közös népegészségügyi és egészségfejlesztési programokban először az allergia (júniusban a patikanapon indul), majd a vitaminok, nyomelemek (szeptembertől) témakörében kezdenek közös akcióba a szerződő felek, s később más területekre, például krónikus betegségekre is szeretnének fókuszálni. Nem titkolt cél Török Krisztina szerint, hogy a gyógyszerészeket „érzékenyítsék" a népegészségügyi szemléletre, hiszen személyes kapcsolatuk a betegekkel fontos és hiteles szereplővé teszi őket. S hogy a patikusok sem fognak rosszul járni, az a patikai forgalmon fog megmutatkozni véleménye szerint.

Megnőtt a szerepe a betegségekkel, gyógyszerekkel, gyógyhatású készítményekkel kapcsolatos információknak, s ezt a kommunikációs igényt szeretnék a patikusok a saját tudásukkal szolgálni a biztonságos gyógyszerhasználat érdekében, fogalmazott Hankó Zoltán. Ma ugyanis gyakran érdekvezérelt kommunikáció zajlik, s emiatt nagyon sokan bizonytalanok, így fontos, hogy a patikustól hiteles információt kapjanak a páciensek.

Korábban is megpróbálták már bevonni a gyógyszerészeket a népegészségügyi programokba, ám azok nagyon rövidek, egy-egy akcióhoz köthetőek voltak, így nem voltak eredményesek. Most hosszabb idő áll rendelkezésre, de finanszírozási ösztönző továbbra sem lesz a programban. Ebben az évben ugyan 8,8 milliárd forintot fizetnek ki generikus ösztönzőként és szolgáltatási díjként az ország patikáinak, de a kamara szeretné az is elérni, hogy az emelt szintű gyógyszerészi gondozásért többletfinanszírozást kapjanak a patikusok, tette hozzá Hankó Zoltán. Arra az újságírói felvetésre, miszerint a betegekkel, páciensekkel leginkább a gyógyszertári asszisztensek találkoznak, a kamara elnöke így reagált: törekszenek arra, hogy a mostani nem kívánatos állapot megszűnjön, s helyre álljon a gyógyszerész szerepe az expediálásban.

Legolvasottabb cikkeink