• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészségügy 5 dimenzióban - téli szimpózium

Egészségpolitika Forrás: ÖEN

Mit tervez a tárca és mit tesz a kormány 2017-ben - Sokszemközt az egészségügyért felelős államtitkárral.

A kormány deklaráltan elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése, az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek, anyagi megbecsülésének javítása mellett"– áll a minisztérium közleményében. Ezzel együtt talán még soha ilyen mélyponton nem volt az egészségügy társadalmi megítélése, mint napjainkban. Szép szavak, magasztos célok, vitathatatlan részeredmények, azonban a rendszer olajozott működéséhez ez ma már(!) kevés. Soha nem látott méretű infrastruktúra-fejlesztés, látványos béremelés ellenére működési forráshiány, szakemberhiány, időhiány, szervezetlenség, káosz jellemzi az egészségügyről alkotott képet… Miközben az ellátórendszer évek óta halogatott gyökeres átalakítását, megújítását, rendbetételét firtató kérdésekre továbbra sincs válasz.

Konferenciánk célja, hogy bemutassuk a tényeket, feltárjuk a hibákat és gyógyírt keressünk az egészségügy régi és új keletű bajainak gyógyításra. Hol vannak a neuralgikus pontok, amik alapján megítéltetünk és könnyűnek találtatunk? Hogy állunk a betegbiztonság kérdésével a XXI. századi Magyarországon? Mi az oka annak, hogy a társadalom egyre nagyobb része elfordul a „tudományos bizonyítékra alapozott" medicinától? Mit tervez a tárca és mit tesz a kormány 2017-ben az egészségügy működési problémáinak megoldása érdekében? Minderről beszélnünk kell konferenciánkon, mert aktuális és fontos! Kérjük, tekintse meg honlapunkon szakmai programunkat! - invitálnak a szervezők.

Időpont: 2017. január 17.
Helyszín: Budapest, Danubius Health Spa Resort Hotel Margitsziget, Star Auditórium

Szakmai program:
Levezető elnök: dr Endrei Dóra (PhD) PTE AOK Klinikai Központ megbízott általános főigazgató-helyettes, dr Lehoczky Péter Medicina 2000 Járóbeteg-szakellátási Szövetség elnöke
Moderátor: dr Kovács Zoltán a Szervező Bizottság elnöke

09:00 Köszöntés és nyitó ceremónia

09:15 - 09:25 Betegbiztonság a fejlett világon és a XXI. századi Magyarország egészségügyében. Néhány gondolat a hazai betegjogi helyzetről, a klinikai/kórházi infekciós veszélyről, gyógyszerbiztonságról, ápolásmenedzsmentről, valamint sürgősségi ellátás és mentés jelenlegi állapotáról. Milyen feltételrendszernek kell megfelelni az elvárható szintű betegbiztonság megvalósításához?
Dr. Baranyai Zsoltklinikai főorvos, Semmelweis Egyetem I.sz. Sebészeti Klinika, Magyar Betegbiztonsági Társaság (MABEBIT) elnöke

09:30 - 9:40 Sürgősségi ellátás a betegbiztonság aspektusából. Tények, vélemények az elsődleges szolgáltatások kapacitásainak és szervezettségének elégtelenségéről. Mi tett és mit tehet a kormány és az önkormányzat a háziorvosi ügyelet ellátási színvonalának emelése érdekében?
Rédei József Emergency Service Kft. ügyvezetője, a SEMOE elnöke

9:40 - 9:50 Az egészségügyi ellátás szűk keresztmetszetéről. Célkeresztben a betegbiztonság. Mik a lehetőségei és mik a fennálló korlátai a sürgősségi ellátórendszer XXI. századi színvonalon elvárható működésének, fejlesztésének?
Dr Pető Zoltán SzTE ÁOK Szentgyörgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Osztály osztályvezető docense

9:55 - 10:10 A sürgősségi betegellátásról kicsit másképpen. Az érem másik oldaláról. Amiről a Vészhelyzetben sem beszélnek: betegutak, finanszírozás stb.
dr Sebestyén Andor Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ főigazgatója

10:15 - 10:25 „Túl sok életet követel, hogy az ellátás színvonala nem javul elég gyorsan." (OECD) „Az egészségügyi kormányzat az alapellátás megújítása nélkül esélytelen lesz azokban a csatákban, amelyeket a következő 15-20 évben meg kell vívnia." (Ónodi- Szűcs Zoltán) Alapellátás várólistán.
dr Éger István a Magyar Orvosi Kamra elnöke

10:30 - 10:40 A jövő reménységeiről: Hatékonyságnövelő elképzelések a betegfogadási/ várakozási idők csökkentésére. A kötelező előjegyzés ágazati terve a járóbeteg-szakellátásban. Lehetőségek és (nem utolsó sorban) nyolcmilliárd forintos uniós eszközfejlesztési támogatás az egynapos ellátások felfuttatására.
dr Lehoczky Péter Medicina 2000, Magyar Járóbeteg-szakellátási Szövetség elnöke

10:40 - 11:10 Szünet

11:10 - 11:20 Aránytalan - arányos terhek a betegellátásban. Korszerű szemléletváltozás a képzésben, ápolói ösztöndíjprogram az egészségügyben. Elképzelhető-e méltányos feladat-megosztás az orvosi és szakdolgozói munkakörök között a diplomás ápolói kompetencia- és feladatkör újragondolásával?
Mészáros Magdolna Magyar Kórházszövetség elnökségének tagja, Egészségügyi Szakmai Kollégium, Szakdolgozói Tagozat elnöke

11:25 - 11:35 Egészségügyi körkép, avagy milyen tanulságokkal járhat béka-perspektívából nézni és látni a valóságot? Mit jelent ma orvosnak, szakdolgozónak lenni a fejlett világon és Magyarországon?
dr Rácz Jenő korábbi egészségügyi miniszter

11:40 - 11:50 Amikor nem csupán a pénzről van szó. A humán erőforrás helyzetéről feketén-fehéren. Rossz munkahelyi légkör, lepusztult infrastruktúra, hálapénz és orvos bárók által irányított ellátás. A szakmai fejlődés, a motiváció-, és a partnerség hiánya a munkahelyeken. Mit jelent a zéró tolerancia a munkahelyi bulliyng-gal szemben?
dr Sipka Balázs a Magyar Rezidens Szövetség elnöke

11:55 - 12:10 Tájkép csata után. Térségi és szakterületenkénti bér- és jövedelem különbségek, bérfeszültségek béremelés előtt és után. (II.) A HBCS korrekció és a TVK csökkentés hatása az intézmények költségvetésére és bérgazdálkodására.
Prof. dr Boncz Imre egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar, Egészségbiztosítási Intézet igazgatója

12:15 - 12:30 Egy média hír margójára: Kinek a felelőssége? - címmel. Ami a hírből igaz, hogy „az alsó végtagi amputációk száma hazánkban meghaladja a nemzetközi átlagot." Gondolatok az egészségtudatos életmódról, a hiteles kommunikációról és orvostudomány adta lehetőségekről, annak korlátairól.
Prof. Dr. Pécsvárady Zsolt a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnöke

12:30 - 12:40 Beszéljünk őszintén a tudatlanság, hiszékenység áldozatairól, a betegbiztonság másik dimenziójáról - hiteles felmérések alapján. Amikor a tudományos bizonyítékokra alapozott gyógyításnak nem lehet alternatívája az „alternatív medicina"
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet igazgatója

12:45 - 12:55 Mit gondol az egészségügyről és saját perspektívájáról a jövő magyar orvos-elitje? Ami a jogászoknak a Bibó, a közgazdászoknak a Rajk, a bölcsészeknek pedig az Eötvös Kollégium, az az orvostanhallgatóknak a Korányi Szakkollégium: a Hársfa
dr Godó Ferenc, a Korányi Frigyes szakkollégium igazgatója

13:00 - 14:00 Ebédszünet

14:00 - 15:15 Az Egészséges Budapest Programról dióhéjban. Tények és vélemények a „szuperkórházakról" és a projekt megvalósításának lehetőségeiről.

14:00 - 14:20 Hol tart ma és milyen irányba halad Budapest és környéke egészségügyi ellátórendszerének átszervezése?
Prof. dr Cserháti Péter Budapesti Kórházfejlesztés Előkészítéséért Felelős Miniszteri Biztos

Kérdések és válaszok

14:30 - 14:40 Magyar Honvédség Egészségügyi Központ jövőbeni szerepéről, és az észak-pesti centrumkórház megvalósításának feltételeiről - az Egészséges Budapest Program koncepciója szerint
dr Tamás Róbert Magyar Honvédség Egészségügyi Központ orvos-igazgatója

Kérdések és válaszok

14:45 - 14:55 A Szent Margit Kórház fejlesztési programja. Az Egészséges Budapest Program - egy társkórház szemszögéből".
dr Badacsonyi Szabolcs Szent Margit Kórház Budapest, főigazgatója

Kérdések és válaszok

Moderátor: dr Szepesi András az Orvosok Lapja főszerkesztője

15:15 - 16:00 „Egészségügyi pillanatkép: Magyarország 2017" Az egészségügy-politika aktualitásaiból...
dr Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság

16:00 - Kérdések és válaszok.

*  *  * 

A szervező bizottság a program változtatásának jogát fenntartja. A fenti program a jelenlegi elképzeléseket tükrözi, melyek az aktualitások függvényében még változhatnak, változnak. Programunkat a felkért előadók tudtával, beleegyezésével hirdettük meg. Azokra az előadókra, akik nem adtak még végleges választ felkérésünkre, "felkérés alatt" megjegyzéssel utaltunk.

Legolvasottabb cikkeink