• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészségügyi témák az azonnali kérdések között

Egészségpolitika 2020.05.11 Forrás: MTI
Egészségügyi témák az azonnali kérdések között

A emberi erőforrás minisztert kérdezték, mi a helyzet a kórházi ágyakkal?, de szóba került a közgyógyellátás is.

Elsősorban a koronavírus-járványról volt szó az azonnali kérdések között, de más egészségügyi téma is napirendre került az Országgyűlés hétfői ülésén.

Korózs Lajos (MSZP) kifejtette: már húsz napja, hogy pártja elnöke a kórházak vezetőihez kérdéseket intézett, egyebek mellett azt tudakolva, hogy mennyi aktív ágy van az intézményükben, hány beteget kellett hazaküldeni a miniszteri intézkedés miatt, tesztet végeztek-e rajtuk, és hány tervezett műtétet halasztottak el. Máig sem kaptak választ a kérdésekre - tette hozzá.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere úgy válaszolt, az egészségügyben 66 ezer aktív ágy van, a megfelelő ütemben, szakmai érvek alapján ezeket átalakították a járvány fertőzöttjeinek ellátására. A járvány görbéje Magyarországon rendkívül kedvezően alakult, most négy ütemben tervezik helyreállítani az egészségügyi ellátást - közölte.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) elmondta: az ágyak felszabadítására csak négy munkanap állt rendelkezésre, most mégis négy ütemben állítják vissza a korábbi helyzetet. A miniszter közölte: azért van szükség a négy ütemre, mert senki nem tudja, hogy a járvány görbéje mikor emelkedik ismét, így fenn kell tartani a maximális készültséget.

Gurmai Zita (MSZP) arról beszélt, hogy az időseknek és krónikus betegeknek a korábbiaknál is többet kell költeniük a gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre, védőeszközökre. Ezért fontos, hogy most minél több támogatást kapjanak. Hozzátette: a rendkívüli helyzet rendkívüli költségeket jelent mindenki számára. A közgyógyellátás havi, illetve éves keretét utoljára a szocialista kormány emelte 2006-ban. Nem kérdés, hogy az összeg emelése akkor is indokolt volna, ha nem lenne itt a koronavírus - mutatott rá a szocialista politikus.

Varga Mihály pénzügyminiszter úgy reagált: a normatív közgyógyellátás jogosultsági feltételeként meghatározott jövedelemküszöb 2018. január 1-től 5 százalékkal emelkedett, amely a jogosultsági kör bővítését célozta. A kormány továbbra is elkötelezett, hogy minél több lehetséges eszközzel segítse az arra rászorulókat. Ez különösen fontos most, amikor mindannyian a koronavírus járvány megfékezésén dolgoznak - hangsúlyozta a miniszter. Ezt szolgálja az az intézkedés is, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró, közgyógyellátásra szóló jogosultság a veszélyhelyzet megszűnésének napjától számított további 90 nappal meghosszabbodik - jelezte.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Legolvasottabb cikkeink