• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Egy egész korosztály válhat védtelenné

Lapszemle Frissítve Forrás: Hír TV
Egy egész korosztály válhat védtelenné

Várjunk türelemmel, mert április közepéig nem tudnak oltóanyagot szállítani. Cáfol az OGYÉI.

Elmaradnak sok helyen a kötelező védőoltások. Hiánycikk többek között szamárköhögés és a gyermekbénulás elleni vakcina, de a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni oltóanyag sem jut el a háziorvosokhoz. A szakember szerint, ha több hónapot csúsznak az oltásokkal, egy egész korosztály válik védtelenné - hangzott el a Hír TV Látótér című műsorában.

„Nincsen oltás, ami 100%-ban véd, de hát az, hogy járvány nem alakulhat ki, ahhoz kell ez a nyájimmunitás, vagy közösségi immunitás, amit akkor tudunk elérni, ha a lakosságnak valamilyen betegséggel szemben a 75-80 százaléka legalább védett, a kanyarónál ez nem igaz, ott 97 százalék kellene" – mutatott rá a Látótérnek Falus Ferenc egykori tisztifőorvos.

Falus szerint a vakcinák átmeneti hiánya nem okozna problémát, ha az állam nem csökkentette volna jelentősen a tartalékokat.

„Ha 15 hónapi tartaléka van az országnak, akkor a lakosság nem veszi észre azt, hogy a gyártásban valamilyen fennakadás van, vagy a kereskedelmi szerződéssel van baj, vagy a közbeszerzéssel. Ezt megszüntették ezt a tartalékot és ezt látjuk, hogy hol ebből, hol abból van hiány" – a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a feszesre tervezett beszerzések nagyon megnehezítik a gyermekorvosok dolgát. „Hát sajnos levelet kaptunk, hogy türelemmel várjunk, mert április közepéig nem tudnak oltóanyagot szállítani, magyarázat nincs hozzá, tehát azt nem tudom, hogy mi a magyarázat" – árulta el a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György.

A cikk megjelenése után az OGYÉI az alábbi közleményt küldte cáfolatul szerkesztőségünknek:

Mai információnk alapján a kötelező oltások kiszállítása befejeződött a gyermekek oltása biztosított és az oltási naptárnak megfelelően zajlik.

Az Intézetünk a közforgalomban kapható készítményekről tud felvilágosítást adni a forgalmazó által bejelentett adatok alapján, erről részletes információ honlapunkon érhető el, IDE kattintva.

Magyarországon folyamatos és biztonságos a gyógyszerellátás. Bár az éppen aktuális gyógyszerek listája állandóan változik, a Magyarországon elérhető gyógyszerek köre olyan széles, hogy a betegek minden esetben megkaphatják az ellátásukhoz szükséges, betegségüknek megfelelő készítményt. Fontos hangsúlyozni, hogy Magyarország ebben a tekintetben eddig is jól teljesített és a régiós összehasonlításban élen jár.

Diftéria, tetanusz, pertusszisz (szamárköhögés), gyermekbénulás elleni oltószer: Az INFANRIX-IPV+HIB por szuszpenziós injekcióhoz és szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben helyett azonos terápiás céllal elérhető a PENTAXIM por és szuszpenzió szuszpenziós injekcióhoz, előretöltött fecskendőben.

Az Infanrix IPV szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben helyett azonos terápiás céllal elérhető a TETRAXIM szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben.

Fontos hangsúlyozni, hogy mind a két átmenetileg nem elérhető készítmény egyedi importban beszerezhető, de mint ahogy hangsúlyoztuk, a gyermekek számára szükséges kötelező védőoltások rendelkezésre állnak. Az egyedi import folyamatáról IDE kattintva tájékozódhat.

Kanyaró, mumpsz, rubeola elleni oltószer:

A Priorix készítmény por és oldószer oldatos injekcióhoz formában közforgalomban elérhető.

Járványügyi helyzet: Magyarországon a következetesen végrehajtott Nemzeti Immunizációs Programnak köszönhetően nagyon magas, kb. 98% az átoltottság aránya, így járványos megbetegedésre hazánkban nem kell számítani - áll a közleményben.

 

Legolvasottabb cikkeink