• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy februári kórházjelentés a bizottság előtt

Egészségpolitika Forrás: MTI

Az egészségügyi bizottság megtárgyalta a kórházakról szóló ÁSZ-jelentést.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által vizsgált húsz kórház pénzügyi egyensúlya 2009-ben nem volt biztosított, de 2010-ben és 2011-ben valamelyest javult a helyzet - mondta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az Országgyűlés egészségügyi bizottságának hétfői ülésén. Domokos László a kórházi ellátás működtetésére fordított pénzeszközök felhasználásának ellenőrzéséről szóló, február végén közzétett jelentés bizottság előtti ismertetésén kifejtette: a számvevők megállapították többek között azt is, hogy az egyes ellátók eltérő számviteli nyilvántartási rendszereket alkalmaztak.

Domokos László felhívta a figyelmet arra, hogy az önköltségszámítás hiánya miatt nem ismertek az egyes pénzügyi szolgáltatások tényleges ráfordításai.
Hozzátette: az önköltségszámítás alól nem szabad a kórházaknak felmentést adni.

Az ÁSZ elnöke elmondta még, az ellenőrzött kórházak 2011-ben 103 milliárd forint közpénzt kaptak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP), ez a hazai szakellátásra fordítható keret 18 százaléka volt.

Böröcz Imre, az ÁSZ-ellenőrzés vezetője a bizottsági ülésen a részleteket ismertetve elmondta, a kórházak dologi ráfordításai infláció alatt növekedtek, ami az egyes intézmények takarékossági intézkedéseinek volt köszönhető. A kórházaknak nyújtott konszolidációs támogatás javította ugyan az intézmények adott évi pénzügyi helyzetét, ugyanakkor a gyógyító tevékenység ellátásában jelentkező hiányt és annak újratermelődése okát nem szüntette meg.

A fejlesztésekről szólva elmondta, a vizsgált húsz kórház közül 2009-ben tizennyolcnál, 2010-ben tizenhatnál, míg 2011-ben egyiknél sem volt elegendő fedezet. Az OEP-től kapott finanszírozás nem tartalmazott eszközpótlási
hányadot. Az ÁSZ megállapította, hogy a kórházak a fejlesztéseket működési bevételből, a működés biztonságának kockáztatásával finanszírozták, ugyanakkor nem végeztek az értékcsökkenésnek megfelelő eszközpótlást - ismertették.

Képviselői kérdésre az ÁSZ-elnök kifejtette, a rendelkezésre álló pénzügyi források felhasználását vizsgálták, nem pedig azt, hogy az ellátásért kapott finanszírozás elég-e, és szintén nem vizsgálták a személyi és tárgyi feltételeket.

Domokos László hozzátette, a februárban, a kórházak és az emberi erőforrások minisztere felé tett ÁSZ-javaslatokat az érintettek megvizsgálták és tettek is lépéseket az elmaradások kiküszöbölésére.

A vizsgált intézmények között volt városi, megyei, fővárosi intézmény, amelyek a vizsgált időszakban még vegyes működési formában üzemeltek.