• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Egyelőre csak ígéretek voltak az otthonápolás ügyében

Lapszemle 2018.08.22 Forrás: ATV Start
Egyelőre csak ígéretek voltak az otthonápolás ügyében

Azt állítják, egyeztetés folyik a súlyosan fogyatékos hozzátartozójukat otthon ápolókkal, miközben semmi érdemi dolog nem történik.

Még most is csak ígérgetések vannak a kormány részéről abban az ügyben, hogy az otthonápolást ismerjék el foglalkoztatási jogviszonyként, és legalább a minimálbér összegét kaphassák meg azok, akik tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozójukat ápolják.

Csordás Anett a Lépjünk hogy léphessenek! Egyesület vezetője az ATV Start műsorában elmondta, hogy az általuk közreadott petíciót eddig 36 ezer 500-an írták alá. Varga Mihály ígérete szerint párbeszédet kezdeményeznek az érintettekkel, Harrach Péter pedig azt mondta, hogy ősztől a parlament elé viszik az ügyet, és úgy tudja, hogy készülőben van a szükséges törvénytervezet is.

Csordás Anett viszont közölte, velük még senki nem egyeztetett, és a többi hasonló szervezettel sem. Szerinte azzal, hogy azt állítják, egyeztetés folyik, csak csúsztatnak, miközben semmi érdemi dolog nem történik. Az egyesület vezetője azt is elmondta, hogy ők már öt éve elkészítették a követelésüket, folyamatosan leveleket írnak, de idáig semmi haszna.

Elmagyarázta, hogy három kategória szerint kapják a segélyt az otthonápolók, akik eszerint 29 ezer, 44 ezer, illetve 52 ezer 810 forintot kapnak. A legmagasabb kategóriába azok tartoznak, akik egyáltalán nem tudják magukat ellátni. Ez azt jelenti, hogy az emelt családi pótlékkal együtt mindössze 75 810 forintból kell megélnie két embernek, ami lehetetlen. Ez a helyzet szégyenfoltja Magyarországnak – jelentette ki. Annak örül, hogy az ellenzék melléjük állt, de ehhez úgy véli, széleskörű összefogás kell.

Kérésre elmondta, hogy Romániában 130 ezer, Ausztriában 600 ezer, Lengyelországban 140 ezer forintnak megfelelő összeget kapnak otthonápolási díjként, míg ők azt kérik, hogy legalább 50 ezer forinttal emeljék meg itthon ezt a díjat. Azt is hozzátette, hogy Ausztriában foglalkoztatási jogviszonynak van nyilvántartva az otthonápolás, így szabadság is jár az ápolóknak, míg nálunk ha az ápoló például kórházba kerül, akkor 45 nap után a TB nem fizeti az egészségügyi ellátásukat. Nem beszélve arról, hogy az év 365 napján napi 24 órában kell ügyeletben lennie az ápolóknak.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink