• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyelőre oltás helyett koncepciót gyártanak

Egészségpolitika Forrás: MTI

Elkészültek az állam szerepvállalásával kapcsolatos anyagok.

Elkészültek az állami szerepvállalást megalapozó anyagok az oltás és a járványügyi biztonság hosszú távú biztosítása érdekében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága hétfőn az MTI érdeklődésére.

Az MTI annak kapcsán kereste az államtitkárságot, hogy a Népszabadság hétfőn azt írta, közös céget alapít a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és a jelenleg influenzavakcinát gyártó Omninvest. A lap szerint vizsgálták egy új oltóanyagbázis létrehozását is, de az legalább 3-4 milliárd forintba került volna. A közös cégben a tervek szerint az állam többségi tulajdonrészét az MNV képviseli. A társaság működését négytagú bizottság felügyelné, amelybe a vagyonkezelő mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Omninvest delegálna egy-egy tagot - olvasható a lapban.

Az államtitkárság ennek kapcsán közölte: "a néhány évvel ezelőtti súlyos viták után" a minisztérium és az influenza elleni oldóanyag beszállítója is komoly lépéseket tett a transzparencia biztosítása érdekében. "Az oltás és a járványügyi biztonság hosszú távú biztosítása egy következő lépés lehet, amelyben az állam szerepvállalása is megfontolandó. Az ezzel kapcsolatos döntést megalapozó anyagok elkészültek" - olvasható az MTI érdeklődésére küldött közleményben. Az államtitkárság hangsúlyozta, hogy Magyarországon a járványügyi védekezés a szakmával egyetértésben, szervezett módon folyik. Az oltóanyagok minősége - nemzetközi kitekintésben is - kiváló, szállításuk zavartalan.

A jövő zenéje
Mint a Weborvos arról beszámolt, Szócska Miklós hétfőn, egy más támában tartott sajtótájékoztatón kérdésre közölte, elkészültek a kezdeményezésről szóló tanulmányok, de bármilyen megvalósítás még a jövő zenéje. Hozzátette: az állam nem szándékozik ebbe anyagi forrásokat fektetni.

Nincs kormánydöntés a közös cég alapításáról
Felmerült az állami szerepvállalás az influenza elleni oltóanyaggyártásban, de ehhez közös cég alapításáról nem döntött a kormány - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-hez eljuttatott közös sajtóközleményében.

Az NFM és az Emmi kedden közös közleményében azt írta: az elmúlt időszakban az összehangolt kormányzati munka eredményeként a beszállító Omninvest számos, a szükséges transzparenciát biztosító intézkedést hozott. Mint kiemelték: "az átláthatóság további fokozása érdekében" merült fel egy esetleges állami szerepvállalás lehetősége a vakcinagyártásban. Közös cég alapításáról azonban semmiféle kormánydöntés nem született, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ilyen irányú lépéseket nem tett - olvasható a tárcák közleményében.

Legolvasottabb cikkeink