• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre kisebb a hiány az E. Alapban

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

37 milliárd forinttal kisebb a hiány a tervezettnél, jelenleg mínusz 16 milliárdon áll a kassza.

Kedvezőbb az E. Alap 2011. évi költségvetésének első hét havi egyenlege a tervezettnél, ugyanis (az időarányos) 53 milliárd forintos hiány helyett csak 16 milliárd forint a mínusz, olvasható az OEP Költségvetési és Gazdálkodási Főosztályának beszámolójában. Így összességében mintegy 37,2 milliárd forinttal kisebb a hiány az első hét hónapban – az éves hiány előirányzata 91 milliárd forint.

Például az egészségügyi hozzájárulásnál az első hét hónap teljesítése 13,6 milliárd forinttal, vagyis 37,9 %-kal magasabb az időarányos előirányzatnál. A jelentős túlteljesítést a 2011. január 1. napján hatályba lépett jogszabályi változások okozzák.

Az egészségbiztosítási tevékenységgel kapcsolatos egyéb bevételek első hét havi teljesítése közel tízmilliárd forinttal, 19,4 %-kal magasabb az időarányos előirányzatnál. A legjelentősebb tétel éves szinten a gyógyszergyártók és -forgalmazók befizetése, a gyógyszerpiac szereplői 12 %-os mértékű, sávos, valamint a támogatás-volumen szerződések utáni befizetési kötelezettségek terhelik.

Júliusban közel ötmilliárd forint befizetés történt, az eddigi teljesítés pedig 35,4 milliárd forint: 10 milliárd forinttal, azaz 23,2 %-kal több az időarányos előirányzatnál. 2010. július hónaptól a gyógyszergyártó és -forgalmazó cégek igénybe tudták venni a befizetési kötelezettségük csökkentésére a Gyftv. szerinti K+F kedvezményt, amelynek 2011. évi halmozott összege – a NAV adatai szerint – 3,28 milliárd forint. (A kedvezmény igénybe vételére utoljára a 2010. december hónapra vonatkozó kötelezettség befizetésekor volt lehetőség 2011. március hónapban.)

A pénzbeli ellátásokra fordított kiadásoknál az időarányos előirányzathoz viszonyítva közel tizennégy milliárd forint (6,0 %) megtakarítás képződött.

A táppénz kiadásoknál 8,3 milliárd forint (9,6 %) megtakarítás mutatkozik július hónap végéig az időarányos előirányzathoz képest. Ezen belül a táppénzkiadásoknál a táppénzes napok száma, valamint a táppénzesek napi átlagos létszáma 9,4 %-os csökkenést mutat az előző évhez képest az első félévi adatok alapján (statisztikai adat).

A gyógyszertámogatás jogcímcsoport tárgyhavi teljesítése 32 008 millió forint, amellyel az első hét havi teljesítés – a tartalék előirányzat figyelembevételével – 20 320 millió forinttal, 5,9 %-kal több az időarányos előirányzatnál.

A gyógyászati segédeszköz jogcímcsoport havi felhasználása 4 407 millió forint, amellyel az első hét havi teljesítés az időarányos előirányzathoz képest 2 745 millió forint (6,1 %) többletkiadást jelent.

Az első hét hónap részletes beszámolója az OEP honlapján.