• nátha
    • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

      A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

    • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

      Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

    • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

      Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • melanóma
    • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

      Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

    • Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

      Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

    • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

      Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

  • egynapos sebészet
    • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

      Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

    • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

      Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

    • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

      Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

Együttműködés és kritika: a kórházszövetség állásfoglalása

Egészségpolitika 2019.04.11 Forrás: MTI
Együttműködés és kritika: a kórházszövetség állásfoglalása

Az MKSZ minden lehetséges eszközzel támogatja az Emmi által elindított népegészségügyi programokat.

A szövetség Egerben tartott háromnapos kongresszusának nyitónapján, szerdán elfogadott, az MTI-hez eljuttatott állásfoglalás szerint minden lehetséges eszközzel támogatják az Emmi által elindított népegészségügyi programokat, ugyanakkor további lépések szükségesek az ápolók, az orvosok és a kórházi háttérszolgáltatásban dolgozó munkatársak jobb bérezésére, valamint a kórházi finanszírozási rendszer ráfordítás- és értékarányos átalakítására.

Kiemelték, a kórházak elkötelezettek a daganatos, a keringési, a mozgásszervi, a mentális betegségek és a gyermekegészségügyi terület ellátásának megújításában, racionalizálásában. Továbbá kiemelt jelentőségűnek tartják a kormányzat által preferált, a sürgősségi és az alapellátást megerősítő terveket, és készek a kórházi és kórházon kívüli ellátások koordinációjának javítására, a feladatok hatékonyabb megosztására.

Közölték, bizakodásra ad okot, hogy "örvendetes intézkedések" történtek az egyik legégetőbb területen, az egészségügyi szakdolgozók helyzetében, azonban - mint fogalmaztak - ez még láthatóan nem elegendő a súlyos krízis kezelésére. Véleményük szerint az ápolói szakma presztízsének visszaállítására lenne szükség, valamint az ápolók, az orvosok és a kórházi háttérszolgáltatásban dolgozó munkatársak olyan bérezésre, amely mellett nem kényszerülnek másod-, harmadállásban megszerezni a számukra megfelelő jövedelmet. 

A kórházi adósságállomány rendezéséhez a szövetség szerint a forráshiány megszüntetésére, a finanszírozási rendszer ráfordítás- és értékarányos átalakítására, a szükséges strukturális intézkedések végrehajtására, és az egészségügyi dolgozók életpályájának rendszerszintű garanciáira van szükség szabályozott, módszeres menedzsmentkontroll mellett.

Az állásfoglalásban kitértek arra is, hogy a magán- és az állami egészségügyben szervezett módon, közös szakmai felügyelettel kell az esélyegyenlőséget és az ellátáshoz való hozzáférést biztosítani minden magyar állampolgár számára.

A Magyar Kórházszövetség úgy látja, mindenképpen hangsúlyt kell fektetni a magyar lakosság öngondoskodásának javítására. Már gyermekkortól érdemes fejleszteni az egészségértést, egészségtudatosságot, és minden eszközt meg kell ragadni ahhoz, hogy a betegségeket megelőző szemlélet legyen uralkodó az egészségügyi ellátórendszerben.

A szövetség kinyilvánította, kész együttműködni a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, az egészségügy finanszírozását érintő javaslatok megvalósításában.

Legolvasottabb cikkeink