• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Eljött a pragmatikusabb gondolkodás ideje

Egészségpolitika Forrás: KÓRHÁZ - Weborvos

Csökkenteni kell a túlzott centralizációt, professzionális irányítási módszereket kell alkalmazni.

Minden, a magyar egészségügyben vezetői pozíciót betöltő szakember a szakma iránti tiszteletből, egyfajta küldetéstudattal vállalja a sok nehézséggel párosuló feladatot, vallja érintettként dr. Zombor Gábor - az egészségügyi államtitkárral a Kórház szaklap 6-7. számában jelent meg interjú. 

Legfontosabb feladatának a magyar emberek egészségügyi állapotának javítását, az egészségben eltöltött életévek számának növelését, az EU-országok átlagához való felzárkózást tartja. Ebbe beletartozik a népegészségügyi tennivalók mellett az ellátórendszer működési feltételeinek stabilizálása, az egészségügyben dolgozók helyzetének javítása, a szakemberhiány mérséklése és legfontosabb feladatként a betegek biztonságérzetének javítása, az ellátáshoz való hozzáférés egyenlőtlenségeinek megszüntetése, a gyógyításhoz szükséges források előteremtése.

Az egészségügy a nagy társadalmi rendszerek közül talán az egyedüli, ahol a rendszerváltás óta nem sikerült megoldást találni olyan működési modellre, amely a különböző átalakítási kísérletek után – melyből volt bőven – nem termeli újra a feszültségeket, problémákat. Mint mondja, a kórházi ellátás ma is centrikus, végtelenül hierarchikus, hálapénzzel terhelt rendszer, annak ellenére, hogy a szakemberek a legfontosabb problémákat pontosan ismerik.

Jelenleg az állami szerepvállalás erős garanciát jelent a folyamatos működtetésben, ám a gondok ezzel még nem szűntek meg. Ugyanakkor a rendszer sokszor a lehetőségeit, erőforrásait meghaladó módon, európai viszonylatban is széles körű, a területi aránytalanságok ellenére is hozzáférhető ellátást biztosít.

A rendszer irányítását a gyakorlathoz kell rendelni. Csökkenteni kell a túlzott centralizációt, professzionális irányítási módszereket kell alkalmazni. A szervezeti struktúra ezeket a célokat fogja szolgálni. szögezi le a vele készült beszélgetésben.

Az égető szakemberhiányra az elmúlt években nagyon pozitív folyamatok indultak el – ágazati béremelés, rezidens ösztöndíjak – ismeri el, s hozzáteszi, hogy ezeket folytatni kell. Fontos, hogy a rendszert transzparenssé tegyük, így el kell kezdeni a hálapénz rendszerét kiváltó, a betegek önkéntes döntésén alapuló megoldások kidolgozását.

Arról is beszél, hogy az államtitkárság személyi állományában nem tervez komolyabb változást, az új kollégák kizárólag a szakmából érkező, gyakorlati szakemberek, hiszen az elkövetkező időszakban jóval pragmatikusabb gondolkodásra és intézkedésekre lesz szükség, alapozva az elmúlt évek eredményeire, elképzeléseire.

Legolvasottabb cikkeink