• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elképesztő tanácstalanság kényszernyugdíjazási ügyben

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A kórházak vezetői a GYEMSZI-re várnak, a fenntartó pedig a szakállamtitkárságra…

Nincs egyelőre információ arra vonatkozóan, hogyan kívánják kezelni a kényszernyugdíjazás miatt kialakult, rendkívül aggasztó helyzetet a kórházak fenntartójánál, a GYEMSZI-nél és a szakállamtitkárságnál. Legalábbis erre a következtésre jutottunk, miután nem sikerült érdemi válaszokat kapnunk kérdéseinkre. Megállapítottuk, hogy nemcsak az ellátóknál, de az ágazatvezetésnél is nagy a tanácstalanság.

Információink szerint a kórházak GYEMSZI-re várnak, hogy adjon iránymutatást, mit csináljanak, hiszen felvetődött, hogy fenntartóként ez a szervezet fogná össze a kérelmezési tevékenységet (vagy milyen címkével is illessük ezt a feladatot). A GYEMSZI pedig egyelőre az egészségügyi államtitkárságra vár, mi is lenne az ágazatvezetés elképzelése a továbbiakra vonatkozóan. Az államtitkárságnál is várnak: milyen eredményt hoz a Szócska Miklós által összehívandó, szakmai, érdekvédelmi szervezetekkel történő egyeztető megbeszélés, amely információink szerint szerdán esedékes, ám a változtatás jogának államtitkári fenntartásával.

Közben egyes becslések szerint több mint tízezer érintett orvos aggódhat, de több tízezerre lehet becsülni a bizonytalanságba, pontosabban kényszernyugdíjazásba hajtott, ilyen vagy olyan minőségben dolgozó egészségügyiek számát. Vajon mire mennek az egyeztetéssel?

Valóban van értelme annak, hogy megoldási lehetőségeket keressenek, vagy csak a diktátum végrehajtásának módjában tudnak majd egyeztetni. Ki tud-e futni a kórházszövetségi javaslat, amely egy csomagban kezelné az érintettek ügyét, az alkalmasságot a munkáltatóra bízva és gyors döntési folyamatban reménykedve? Vajon van-e értelme új elképzelésekkel kiállni, hogy például emeljék hetven évre a kötelező nyugdíjkorhatárt az egészségügyben? A miniszterelnök ugyanis egyelőre tántoríthatatlannak tűnik, hiszen továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy csak egyedi, miniszterelnöki engedéllyel maradhatnak a közszférában a nyugdíjkorhatár elérése után azok az egészségügyi munkavállalók, akiknek a szakmájában utánpótlásgondok vannak. Lesz, ami lesz?