• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elsősorban képalkotó eljárásokat fogad be az OEP

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Ötmilliárdos keret áll rendelkezésre áprilistól és még kétmilliárdot szeretnének májustól.

Már tavaly megszületett a Többletkapacitási-befogadási Bizottság javaslata, forrást azonban a 2016-os költségvetésben sikerült biztosítani a befogadott kapacitások finanszírozásához, amelyek elsősorban a képalkotó diagnosztikát érintik – derült ki Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár mai sajtótájékoztatóján. Az uniós fejlesztéseknek köszönhetően nem csak új épületekkel, épületrészekkel gyarapodott az egészségügyi ellátórendszer, de negyvenmilliárd forint értékben sikerült a képalkotó berendezéseket is modernizálni, s ezzel új finanszírozási igény jelent meg.


Mint Ónodi-Szűcs hangsúlyozta, elsősorban a képalkotó eljárások, CT, MRI, PET/CT többletfinanszírozása valósul meg, amely (lapunk kérdésére válaszolva) például a PET/CT esetében körülbelül egyharmaddal emeli meg a vizsgálati lehetőségek számát. Az államtitkár szerint a daganatos betegek diagnosztizálásának gyorsítását célzó 14 napos szabályt is zökkenőmentesebben lehet végrehajtani a befogadásoknak köszönhetően.


Három orvosi egyetemi centrumba (a debreceni kivételével) jut PET/CT és MRI többletkapacitás, illetve több fővárosi kórházban, így például a Szent Imrében, a Heim Pálban, a dél-pesti Jahn Ferenc Kórházban, illetve vidéken is, például a hatvani kórházban végezhetnek MRI-vizsgálatokat, sorolta az érintett intézményeket Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár.


A többletbefogadás eredményeként évente 10 ezer PET/CT és több tízezer MRI-vizsgálatot finanszíroz az egészségbiztosító – például évente 4000 PET/CT-vizsgálatot végezhet az Országos Onkológiai Intézet.


Az idei költségvetésben elkülönített ötmilliárd forintos keretről az államtitkár – a bizottság javaslata alapján – kormányzati jóváhagyás nélkül dönthetett. A befogadott többletkapacitásokra a finanszírozási szerződéseket április elsejével köthetik meg a szolgáltatók az OEP-pel, határozatlan időtartamra.


Miután az igény nagyobb volt, a befogadások nem állnak meg áprilisban, ugyanis mint Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, május vagy június elsejétől újabb kétmilliárd forintot szeretnének biztosítani további kapacitások finanszírozására. Erre kétmilliárd forintot kívánnak átcsoportosítani az Egészségbiztosítási Alap céltartalékából, ám mindehhez már kormányzati jóváhagyásra is szükség van.

Mint Mészáros Jánostól megtudtuk, a kétmilliárd forintból további diagnosztikai eljárások befogadását, valamint különböző, nagy értékű műtéti eljárások, tételes elszámolás alá tartozó eszközök befogadását tervezik, s többet fordítanának az egynapos sebészeti ellátásokra, járóbeteg-ellátási kapacitásokra, addiktológiai, pszichiátriai rehabilitációs ellátásokra is.

Legolvasottabb cikkeink