• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást Magyarországon

Egészségpolitika Frissítve 2022.01.24 Forrás: Weborvos - MTI
Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást Magyarországon

Az intézetben ezen a héten még négy műtétet végeznek el a robottal, majd jövő héten újabb hat beavatkozásnál fogják használni a Da Vincit.

Az Országos Onkológiai Intézetben elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást Magyarországon - tudatta Kásler MIklós miniszter a Facebook-bejegyzésében.

Az urológiában, a minimál invazív laparoszkópos sebészet a posztoperatív morbiditás terén mutatott előnyei miatt, számos hagyományos, nyitott eljárás helyébe lépett. Alkalmazása tanulást igényel, egyben technikai kihívást is jelent, így csupán a magasan képzett sebészek munkájára korlátozódik.

A da Vinci sebészeti rendszer, jelentős technikai előnyt kínál a laparoszkópos sebészeti eljáráshoz képest. A robotasszisztált radikális prosztatektomia széles körben történő elfogadása tette lehetővé az urológusok számára más, komplexebb műtétek elvégzését, szignifikánsan csökkentve a műtéti morbiditást.

Robotsebészetre azok az eljárások ideálisak, amelyek mikro-sebészeti pontosságot és fejlett rekonstrukciós képességet igényelnek. A 3D-s video rendszer, mélységi percepciót, HD látásmódot és erősen felnagyított, nagy felbontású képet biztosít, amely virtuálisan kiterjeszti a sebész szemét és kezét a páciens testében.

A robotasszisztált rendszer nemcsak kevésbé invazív, de pontosabb is, csakúgy, mint a mikro-sebészet, a hagyományos vagy laparoszkópos sebészeti eljárásokhoz képest. A hozzáadott vizualitás hatékonyabb kihasználásához a sebésznek az eszközök precízebb működésére van szüksége.

A robot-asszisztált sebészet -beleértve a da Vinci sebészeti rendszert nagy segítség a sebészeti eszközök finom manipulációjában. Speciális funkciói lehetővé teszik, hogy a sebész bonyolultabb eljárásokat is elvégezhessen, amelyek a hagyományos nyitott műtéteknél vagy laparoszkópos eljárással nem végezhetők el.

A héten további 4 műtét elvégzése várható a robotsebészeti beavatkozással- áll a bejegyzésben.

Az urológiai irány után más műtéteket is elvégezhetnek

Fordulópontnak nevezte a sebészetben a robot használatát Kásler Miklós a mai, a témában tartott sajtótájékoztatóján, mint mondta, régi ambíció válik valóra a robotsebészet magyarországi elindításával. A robotvezérelt sebészeti beavatkozások kisebb műtéti terhet jelentenek a betegnek, a beavatkozások precízebben végezhetők és a műtét utáni felépülés is gyorsabb.

A miniszter kitért arra, hogy az OOI-ben meglévő feltételek lehetővé teszik, hogy ne csak urológiai beavatkozásokat végezhessenek a robottal, hanem nőgyógyászati, mellkasi, hasüregi és fej-nyaki sebészeti műtéteket is.

Az intézetben ezen a héten még négy műtétet végeznek el a robottal, majd jövő héten újabb hat beavatkozásnál fogják használni a Da Vincit - ismertette.

A magyarországi robotsebészeti program elindítását az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 1,3 milliárd forintos finanszírozása tette lehetővé - közölte Kásler Miklós -, de cél egy olyan továbbképző hely kialakítása is az OOI-ban, ahol a különböző sebészeti szakmák képviselőit készíthetik fel a robotsebészet alkalmazására. Ehhez a kormány 50 millió forint támogatást ad - emelte ki.

Az első "robotasszisztált" műtétet Szabó János Ferenc, az onkológiai intézet urológiai részlegének osztályvezető főorvosa és Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának főorvosa végezte el.

Legolvasottabb cikkeink