• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Emmi: érkezik az idei első emelt bér az egészségügyben

Egészségpolitika 2022.02.04 Forrás: MTI nyomán
Emmi: érkezik az idei első emelt bér az egészségügyben

Az átfogó béremelési programok keretében az ápolók bére újabb 21 százalékkal, az orvosoké pedig átlagosan 28,5 százalékkal emelkedett

Február első napjaiban érkezik az idei első emelt bér az egészségügyi dolgozóknak; az átfogó béremelési programok keretében az ápolók bére újabb 21 százalékkal, az orvosoké pedig átlagosan 28,5 százalékkal emelkedett - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.  A közlemény szerint a béremelés 85 ezer szakdolgozót és több mint 18 ezer orvost érint, és a kormány emellett a háziorvosi és fogorvosi praxisokban dolgozók béremelését is támogatja.

Az ápolók bére az elmúlt években több ütemben emelkedett, amelynek köszönhetően átlagosan több mint a háromszorosát keresik annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt, írja az MTI a közleményre hivatkozva. 

Idén februárban több mint 85 ezer olyan egészségügyi szakdolgozó kapja kézhez emelt bérét, aki állami, önkormányzati, egyházi fenntartású járóbeteg- vagy fekvőbeteg-ellátásban, illetve alapellátásban dolgozik, például rendelőintézetben, kórházban, védőnői szolgálatnál, az Országos Vérellátó Szolgálatnál vagy az Országos Mentőszolgálatnál.

Az Emmi kifejtette, egy 4-6 éves jogviszonnyal rendelkező, OKJ-s végzettségű ápoló átlagkeresete 2022-ben bruttó 517 ezer forint. Egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, OKJ-végzettségű ápoló átlagkeresete 2022-ben bruttó 575 ezer forint.

Egy 4-6 éves jogviszonnyal rendelkező, felsőfokú végzettségű - F2 fizetési fokozatba besorolt - diplomás ápoló átlagkeresete 2022-ben bruttó 649 ezer forint. Egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, felsőfokú végzettségű - F7 fizetési fokozatba besorolt - diplomás ápoló átlagkeresete 2022-ben bruttó 690 ezer forint - ismerteti az MTi. 

Az ápolói pályára készülő fiatalokat havi 40 ezer forintos ápolói ösztöndíjjal támogatják, és az ápolók lakhatási körülményeit is javítják: országszerte megújítják a nővérszállókat és újakat építenek.

Az orvosi béremelési program is folytatódik: egy kezdő orvos bruttó alapbére 2022. januártól 619 ezer forintra nőtt. Egy 20 éves jogviszonnyal rendelkező orvos bruttó alapbére 2022 januárjától 1 millió 342 ezer forint - tudatták. Hozzáfűzték: az orvosi béremelés 2023-ban is folytatódik, az orvosi pályát választó fiatalokat pedig a kormány jelentős ösztöndíjakkal támogatja.

Kitértek arra is, hogy idén január 1-jétől jelentősen emelkedik a háziorvosi és fogorvosi praxisokban elérhető orvosi bértámogatás összege is: az emelkedés mértéke a praxisközösségek kategóriáiban 2020-hoz képest meghaladja a 40 százalékot, amely a bért terhelő közterheket is tartalmazza.

Az egészségügyi béremelés kiterjedt a háziorvosokra is.  A finanszírozási rendeletben szereplő orvosi bértámogatás teljes összege akkor illeti meg az érintett háziorvosi és fogorvosi szolgáltatókat, ha az orvost heti 40 órában foglalkoztatják, és a növekedés mértéke attól is függ, hogy a doktor szorosabb vagy lazább praxisközösséget vállal - írja az MTI a közlemény nyomán.

2022. január elsejétől a háziorvosi és fogorvosi praxisokban a szakdolgozók bére is emelkedik. A szakdolgozók bérfejlesztésben részesülnek, és az ehhez szükséges fedezettel a praxisok finanszírozása is emelkedik.

Legolvasottabb cikkeink