• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Emmi: visszautasítjuk, hogy kirakjuk az öregeket meghalni

Egészségpolitika 2020.04.17 Forrás: MTI-OS
Emmi: visszautasítjuk, hogy kirakjuk az öregeket meghalni

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a kórház és a kezelőorvos felelőssége, hogy senki ne maradjon ellátatlanul.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma határozottan visszautasítja azt, az egyes médiumokban terjedő hazug vádat, hogy a koronavírus-járványra való felkészülés kapcsán a kórházak "kirakják az öreg embereket meghalni" - tudatta az Emmi közleményben.

Mint írták: Prof. Dr. Kásler Miklós március 16-án miniszteri utasításban hívta fel a kórházak vezetőinek figyelmét arra, hogy a veszélyhelyzet idején is el kell végezni minden olyan beavatkozást, vizsgálatot, műtétet, amelynek hiányában a beteg életveszélyes állapotba kerülne, vagy amelynek elhalasztásával maradandó egészségkárosodást szenvedne.

A 62 egészségügyi szakkollégium pedig szakmákra bontva elkészítette, hogy mely szempontok szerint lehet haza bocsátani a kórházak valamennyi osztályáról, így a krónikus és a rehabilitációs osztályokról is a betegeket. A kezelőorvosoknak ezekhez a szakmai iránymutatásokhoz kell tartaniuk magukat, amikor döntenek egy-egy beteg hazabocsátásáról, és csak olyan betegeket engedhetnek haza, akiknek az ápolása otthon is megoldható a család, az önkormányzat, a házi segítségnyújtás révén.

A legfejlettebb országok közül Angliában, Németországban, Ausztriában is bevonták a rehabilitációs kórházakat, osztályokat a koronavírus-fertőzött betegek gyógyításába.

Magyarországon senkit nem hagyunk ellátatlanul. Ha az adott kórház belső átcsoportosítással nem tudja megoldani az összes beteg ellátását, akkor gondoskodnia kell arról, hogy más, azonos profilú intézményben helyezzék el azokat a betegeket, akiknek nem lehet megoldani az otthoni ápolását. Erre elegendő kórházi hely van a jelenlegi rendszerben.

Tehát a kórház és a kezelőorvos felelőssége, hogy senki ne maradjon ellátatlanul. Ha valaki mégis úgy érzi, hogy hozzátartozóját nem megfelelő indokok alapján kívánják hazabocsátani, vagy lehetetlen az otthoni ápolása, akkor forduljon azonnal az adott intézmény vezetőjéhez, a betegjogi képviselőhöz vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz.

A járvány elleni védekezés mindenkitől együttműködést igényel, így azoktól a családoktól is, ahol a beteg hozzátartozó hazatér a kórházból. Külföldi példák bizonyítják, hogy amikor a járvány tömegessé válik, akkor az otthon is ápolható beteg vagy idős embereknek jobb helyük van családi körben, mint a rehabilitációs osztályokon - áll a közleményben.

X  X  X

Magyarországon nem ismétlődhet meg az olasz és spanyol példa

Folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelésben részesülők száma, jelenleg több mint félszázan vannak lélegeztetőgépen. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának eltökélt szándéka, hogy Olaszország, Spanyolország vagy Svédország példájából okulva, hazánkban lehetőség szerint minden egyes koronavírussal kezelt beteg időben részesüljön olyan szakszerű egészségügyi ellátásban, amelynek elsődleges célja az életmentés, nem pedig a beteg állapota vagy kora szerinti életmentő beavatkozás rangsorolása - írta az Emmi pénteki másik közleményében.

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma péntek reggelre meghaladta a 2 milliót a világban, a fertőzöttek ellátása hatalmas terhet ró valamennyi ország egészségügyi rendszerére, amely a világ több országában összeomlott vagy teljesítőképességének határán áll. Bár Magyarország továbbra sem tartozik a legfertőzöttebb országok közé, mégis kiemelten fontos, hogy a meghozott óvintézkedéseket az állampolgárok és a felelős egészségügyi vezetők egyaránt betartsák.

Pontosan azt a célt szolgálják a meghozott intézkedések, hogy az egészségügyi rendszer a járvány minden fázisában kellően felkészült legyen.

A lélegeztetési elégtelenségben szenvedők várhatóan igen magas aránya miatt szükséges a hazai lélegeztető kapacitás nagyfokú növelése, így a koronavírus elleni küzdelem legsürgetőbb feladata a kórházi ágyak szabaddá tétele országszerte. A felkészülés jelenlegi fázisának célja, hogy minden beteg számára biztosítsa a megfelelő szintű ellátás lehetőségét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának eddig meghozott intézkedései mind azt a célt szolgálják, hogy a magyar orvosoknak ne kelljen olyan súlyos egészségügyi döntéseket hozniuk, mint olasz vagy spanyol kollégáiknak - írták.

Legolvasottabb cikkeink