• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ennyi jut a kasszasöprésből a szakellátásnak

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Az onkológiai diagnosztikára, a várólista-csökkentésre, a koraszülött-mentésre és hospice ellátásra is jut a maradványpénzből.

1.141 millió Ft felosztásáról döntött az Emmi egészségügyi államtitkársága a gyógyító-megelőző ellátások 2017. évi végi maradványából a járóbeteg-szakellátásnak - tudatta közleményében a NEAK. A járóbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók a második degressziós sáv felső határáig (120%) nyújtott teljesítményeik arányában részesülnek a maradvány összegéből.

Ahogyan az elmúlt két évben, az ágazat az idei évben is nagy hangsúlyt fektet a daganatos betegek részére mielőbb elvégzett onkológiai diagnosztikai vizsgálatok ösztönzésére. A betegutak elemzése alapján utólagosan kiegészítő finanszírozás biztosítására kerül sor azon kivizsgálások után, amelyek esetében a rosszindulatú daganatos kórkép alapos gyanúja miatt a CT/MRI vizsgálatra 14 napon belül sor került, de a vizsgálat nem egyértelműen bizonyította a daganatos megbetegedést,
ugyanakkor a beteg esetében később onkológiai indikációval került sor beavatkozásra. Ez mindösszesen 764,2 millió Ft kifizetést jelent.

Az onkológiai ellátások mielőbbi diagnosztikája érdekében végzett molekuláris diagnosztikai (PCR) vizsgálatok („C" és „D" BNO) esetében a vizsgálatokat végző szolgáltatók a többletteljesítményük és a felosztható keret arányában 286 millió Ft erejéig részesülnek a maradvány összegéből.

A magas költségigényű rehabilitációs ellátásokat nyújtó intézmények 150 millió forintos maradványon osztoznak, az kapacitásuk arányában.

A Várólista Csökkentési Program keretében végzett ellátások maradványának kifizetésére 1.000 millió Ft jut, az intézmények e tevékenység keretében végzett éves finanszírozásának arányában részesülnek a kifizetésből, a térd – és csípőízület revíziós műtétek előtérbe helyezésével.

Az otthoni szakápolás és hospice ellátás 2017. évi előirányzata 1.000 millió forinttal emelkedett a 2016. évihez képest. A többlet egy része az alapdíj emelésére került felhasználásra, míg másik része a szolgáltatók kapacitásainak emelését szolgálta.A szolgáltatók teljesítményeinek arányában 320 millió Ft. maradvány kifizetésére kerül sor.

A kifejezetten és célzottan koraszülött mentésre 80 millió Ft biztosítható a maradvány összegéből.

2017. márciusától az érsebészeti centrumok - progresszivitási szintek szerint differenciáltan – fix díjban részesülnek. Az ezen szervezeti egységekről jelentett teljesítményeik szerint a felosztható keret arányában részesülnek 50 millió Ft-os maradvány összegéből, figyelembe véve a progresszivitási szintjüket. Az intézményre lebontott listát itt találják

Legolvasottabb cikkeink