• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Épül az OBDK jogvédelmi hálózata

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A panaszjog gyakorlásának segítése mellett a békésebb megoldásokra törekszenek.

A mainál emberközpontúbb jogvédelmi intézmény létrehozását szeretné megvalósítani az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) tavaly novemberben kinevezett, jogász-közgazdás végzettségű főigazgatója, dr. Novák Krisztina, aki a napokban sajtóbeszélgetésen ismertette elképzeléseit. Mint kiemelte, három jogterületet ölel fel a kisebb késéssel létrehozott szervezet, amely márciusra szeretné kiépíteni teljes körűen jogvédelmi hálózatát.

A „terepen dolgozó" jogvédők munkáját – éppen saját kérésükre – a szervezet jogvédelmi főosztálya (vezetője dr. Kiss László) segíti szakértők bevonásával mindhárom jogi területen. Nem a hatósági fellépés – ehhez nincs is jogkörük, kivéve az OBDK által vezetendő jogi képviselők nyilvántartását –, hanem a békésebb megoldások, a peren kívüli egyezségek keresése a célja a szervezetnek. Például a betegjogi képviselők a hozzájuk befutó panaszok megoldására javaslatot tehetnek az érintett intézmények számára, és csak akkor fordulnak az ÁNTSZ-hez, ha ez a lépésük eredménytelennek bizonyul, vázolta a lehetséges működést Kiss László.

Jelenleg 107 jogvédelmi – 41 betegjogi, 38 ellátottjogi és 18 gyermekjogi – képviselő dolgozik az OBDK-nál, amely hét regionális irodát működtet. Rendkívül sokféle foglalkoztatási formában vették át a jogvédőket: 2010 végéig a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány (BEGYKA) foglalkoztatta őket, majd annak megszűnése után az NRSZH-hoz kerültek, onnan pedig tavaly novemberben az OBDK-hoz. A legalább hatféle foglalkoztatási formát (van, akire egyszerre többféle is érvényes) racionalizálni szeretné a főigazgató, aki a teljes munkaidőben történő tevékenységet preferálja a többi megoldással szemben. Újraindítják a két éve leállt szakmai képzéseket 2013 első félévben, ehhez rendelkezésre áll az akkreditált tananyag.

Az OBDK a jogvédelmi képviselet ellátása során fontosnak tartja a tájékoztatást, a betegdokumentáció megismerésével összefüggő jog érvényesítését, a panaszjog gyakorlásának segítését, a közvetítői szerepet a szolgáltató és a panaszos között. Ellenőrzi az egészségügyi szolgáltatások hozzáférhetőségét, az ellátásszervezéssel, beutalási renddel, betegtájékoztatással kapcsolatos szabályok érvényesülését – problémás esetekben jelez a szolgáltatóknak.

A jogi képviselet mellett az OBDK kezeli a jogutód nélkül megszüntetett intézmények betegdokumentációját, lehetővé téve a betegek számára az iratbetekintést, illetve a határon átnyúló egészségügyi ellátás nemzeti kapcsolattartója is egyben.

A központi adatkezelői feladatok ismertetése kapcsán dr. Trócsányi Sára, a dokumentációs főosztály vezetője elmondta, hogy a bezárt OPNI dokumentációját teljes körben digitalizálták, az anyagok minden tévhittel szemben hozzáférhetőek és az EKI-nél találhatók. Kevésbé jó a helyzet a Szabolcs utcai kórház dokumentumaival, ezeket ÁNTSZ őrzi.

Személyesen, telefonon és e-mailben is panaszt lehet tenni vagy tájékozódni az érintetteknek az alábbi elérhetőségeken. A szervezet honlapja: www.obdk.hu, zöld telefonszáma: 06-80-620-055, e-mail címe: obdk@obdk.hu.