• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Európai élmezőnyben a magyar várólisták

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A kormányzat idén is plusz ötmilliárd forintot fordít a műtéti várólisták csökkentésére.

12 milliárd forintot fordított a kormány az utóbbi négy évben a műtéti várólisták csökkentésére, és idén is lesz plusz 5 milliárd erre a célra. A jelentős forrásbevonásnak meg is lett a gyümölcse: a magyar várólisták annyira lerövidültek, hogy Európa élmezőnyébe kerültünk – büszkélkedett az egészségügyi államtitkár csütörtökön.

Ónodi-Szűcs Zoltán beszámolt arról, hogy a várólisták csökkentésének programja 2012-ben indult, akkor 70 ezer beteg várt többek között szürkehályog, térd-, és csípőprotézis műtétre. A forrásbevonásoknak köszönhetően 2015-re ez a szám felére csökkent, és idén január elsején kevesebb mint 28 ezren voltak a várólistákon. Hangsúlyozta azt is: évente összesen 180 ezer beavatkozás történik, ez tehát azt jelenti, hogy a kapacitások hatszor akkorák, mint amennyien a várólistán szerepelnek.

Nemcsak a várólisták hossza, hanem a várakozási idő is csökkent. Erről Kiss Zsolt, az OEP-et felváltó Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő vezetője beszélt. Például szürkehályog műtétre a 2012-es 600 nap helyett 90 napot, csípőprotézis műtétre 658 nap helyett 311-et, térdprotézis műtétre pedig 906 helyett 371 napot kell várni. Ráadásul a tényleges várakozási idő még ennél is kevesebb: a jelentett adatok szerint valójában tavaly a várólistára kerüléstől számított 137 napon belül beültették a betegek csípőprotézisét, tehát nem kellett csaknem egy évet várniuk. Ahogy a térdprotézisre váróknak sem, őket is csaknem fél év alatt megműtötték.

Ónodi-Szűcs Zoltán szerint az egyik legfontosabb jövőbeni feladat, hogy hasonló eredményeket érjenek el a járóbeteg-ellátás terén is, hiszen ezzel lehet leginkább javítani a betegelégedettséget. Az államtitkár azért azt is hozzátette, hogy ez nagyságrendekkel bonyolultabb feladat, mint a kórházi várólisták csökkentése. Sokkal több beteget, intézményt érint, ráadásul ki kell szűrni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a listák rövidítését. Példaként említette, hogy korábbi munkahelyén, a Kenézy kórházban a járóbeteg részlegen a legkorszerűbb módon szabályozták a betegellátást, és még így is harmadával több beteget jelentettek az OEP-nek, mint amennyi az előjegyzésekben szerepelt.

Az államtitkár szerint a járóbeteg-ellátásban tapasztalható várakozási idők csökkentését segíti majd az e-egészségügyi rendszer kiterjesztése. Az elektronikus előjegyzési naplók fejlesztésére már idén 3 milliárd forint forrás áll rendelkezésre.

A tájékoztatón lehetőség volt más témákat is érinteni. A kérdések kapcsán az államtitkár beszélt a lombikbébi program megnövelt támogatásának tervéről, amelynek előterjesztése már a kormány előtt van és döntésre vár. Ezen kívül szóba került az a fővárosi patika, amelynek működését a tulajdonosi jogszabály miatt felfüggesztették. Ónodi-Szűcs Zoltán ennek kapcsán elmondta: a gyógyszertárnak január 31-ig lehetősége van arra, hogy igazolja, eleget tett az előírásoknak.

Legolvasottabb cikkeink