• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ezt tettük az ápolókért, ápolásért

Egészségpolitika Forrás: GYEMSZI

Támogató programok, kutatások, szakképzések: lépések a színvonalas, minőségi rendszerért.

A GYEMSZI Egészségügyi Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatósága (GYEMSZI EFF), illetve elődintézménye (Egészségügyi Továbbképző Intézet) 50 éve módszertani intézményként szolgálja a magyar szakápolás humánerőforrás fejlesztését. A támogató programok, kutatások, felmérések, a szakképzések, továbbképzések, a szakorvosi vizsgák szervezése, a szaktanácsadói hálózat kialakítása, a tanácsadók munkájának támogatása mind egy-egy lépés a színvonalas, minőségi rendszer irányába - írta közleményében a főigazgatóság.

A korszerű ápolás és ápolásoktatás megszervezését, az ápoláskutatás első megnyilvánulásait Florence Nightingale nevével kapcsolja össze az emlékezet, aki 1860. június 15-én a londoni St. Thomas Kórházban alapította meg az első szervezett nővérképző központot - emlékeztettek.

Az egészségügyi rendszer átszervezésével az emberi erőforrás fejlesztés területén is szükséglet-alapúvá vált a tervezés. 2011-2012-ben 104 egészségügyi szolgáltató részvételével készült felmérés a képzési szükségletek kielégítése céljából. A felmérés alapján a szakdolgozói humánerőforrás krízis azonnali kezeléséhez 2012. első felében 29 tanulócsoportban 6 képzési helyszínen 21 szakképesítésre indítottunk támogatott szakképzést. A TÁMOP nyújtotta támogatások segítségével 2012-2013-ban 1373 fő szakdolgozó kezdte meg tanulmányait 36 szakképesítésre. 2013 decemberében indult az egészségfejlesztési segítő szakképzés az ország leghátrányosabb helyzetű térségeiben, közel 200 fő munkanélküli számára, 8 helyszínen. A GYEMSZI által belső forrásból támogatott szakképzésben 2012-2013 között 738 fő betegágy mellett foglalkoztatott szakdolgozó kezdte meg tanulmányait, és szerez szakképesítést 22 szakmában.

Az egészségügyi szakképzésekre az ország minden régiójában igény van. A fővárostól távol lévő fekvőbeteg ellátó intézmények részére felkínáltuk a „kihelyezett" képzési formát, amellyel több kórház is élt. 2012-2013-ban 49 képzési helyszínen indítottunk támogatott szakképzéseket az egészségügyi szolgáltatók szakdolgozóinak, szakorvosainak közreműködésével.

A GYEMSZI egészségügyi szakdolgozók továbbképzéséhez kapcsolódó koordinációs tevékenység mellett végzi még a szakdolgozói továbbképzési pontok nyilvántartását, a kötelező szakmacsoportos és a kötelező szintentartó továbbképzések nyilvántartásba vételét, követését és a költségtámogatás bonyolítását, valamint a kötelező szakmacsoportos továbbképzések szervezésére benyújtott pályázatok elbírálásának előkészítő munkálatait. 2012-ben a Szakmai Kollégium és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) együttműködésével kidolgoztuk és a miniszter felé előterjesztettük a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyamok szakmai tartalmait. Ez 17 szakmacsoportban összesen 109 továbbképzési programot jelentett.

A Semmelweis Tervben megfogalmazottaknak megfelelően a szakképzésfejlesztés ágazati megvalósításához az oktatókórházakkal együttműködve megkezdtük a SKILL laborok kiépítését. A SKILL laborok lehetőséget biztosít a szakképzésben, továbbképzésben résztvevő egészségügyi szakdolgozók, valamint az orvosképzésben, továbbképzésben részesülők számára az ápolás-gondozás, valamint egyéb, invazív, noninvazív és sürgősségi beavatkozások gyakorlására. A probléma-alapú, illetve szimulációs oktatás megvalósításán keresztül egységet teremt a szakmai készségek fejlesztése és az elmélet-gyakorlat között.

A SKILL laborhálózat kiépítésének első lépcsőjeként átadásra került a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ és a GYEMSZI együttműködésében, a két intézmény közös finanszírozásában kialakított gyakorlati oktatóbázis. További három oktatókórházban (Győr, Székesfehérvár, Nyíregyháza) is folyamatban van SKILL labor kialakítása.

A „Párbeszéd és kompetenciák az egészségügyben" című kutatási projekt disszeminációja 2014 első félévében várható. A bő 1 évig tartó kutatásban a területi lefedettséget és reprezentativitást biztosítva, 49 fekvőbeteg-ellátó intézmény 3965 szakdolgozója vett részt.

A kutatás eredménye segít az egészségügyi szolgáltatók ápolásvezető munkatársainak a célok, felelősségek, munkaköri követelmények és teljesítményelvárások megfogalmazásában, az emberi erőforrás fejlesztésében, ezen keresztül az intézményi szervezeti kultúra alakításában.

A „Humánerőforrás menedzsment" minősített továbbképzési program kiemelt célja a vezető és középvezető szakdolgozók humánerőforrás menedzsment tevékenységének fejlesztése. A 2012-2013-ban 4 alkalommal, 200 résztvevő számára megtartott, térítésmentes program kiemelten foglalkozott az általános egészségpolitikai cél- és intézményrendszerrel, az egészségügyi beszerzések átalakuló modelljével, az intézményi minimumfeltételekkel, a betegellátás és betegút-szervezés kapcsolatával.

A nem kívánatos események, illetve műhibaperek megelőzésére szolgáló konferencia-sorozat 2013-ban 3 alkalommal került megrendezésre. Az előadásokon a GYEMSZI Térségi Igazgatóságainak munkatársai, valamint a konszolidált egészségügyi intézmények menedzsmentje vettek részt, összesen 277 fő. A konferencia-sorozat folytatásaként megkezdtük a kapcsolódó kommunikációs tréningek szervezését, elsőként a gyakorló sebész-nőgyógyász szakorvosok számára.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság az orvosok, egészségügyi szakdolgozók itthon tartása érdekében megvalósított ágazati bérfejlesztése volt az első olyan béremelés, amely központilag kiszámolva, személyre szabottan történt – ez 2011-ben 306 egészségügyi intézményben dolgozó 70 871 fő egyszeri juttatását jelentette, 5,6 milliárd forint értékben. 2012-ben 240 intézményben közel 73 ezer szakdolgozó kapott visszamenőleges és folyamatos bértámogatást. 2013-ban 250 intézményben 77 400 szakdolgozót érintett a bérfejlesztés. A béremelés személyre szabott kiszámítását a GYEMSZI munkatársai végezték el - számoltak be a közleményben.