• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Eztán az OVSZ-nél lehet tiltakozni szerveink kivétele ellen

Egészségpolitika 2020.02.07 Forrás: Weborvos Szerző:
Eztán az OVSZ-nél lehet tiltakozni szerveink kivétele ellen

Ha nem tiltakozunk, a feltételes beleegyezés elve alapján szerveink felhasználhatóak halálunk után.

Február 1-jétől az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) működteti a Nemzeti Szerv-és Szövetdonációs Tiltakozások Regiszterét. Ez az az adatbázis, ahol azokat az állampolgárokat tartják nyilván, akik nem járulnak hozzá, hogy haláluk esetén szerveiket, illetve szöveteiket másokba beültessék. Mivel Magyarországon a feltételezett beleegyezés elve működik, csak ezzel a tiltakozó nyilatkozattal lehet meggátolni a szervkivételt. Mint az OVSZ pénteki tájékoztatóján kiderült, jelenleg körülbelül ezer ember tiltakozása szerepel a regiszterben.

Az adatbázist korábban 22 évig az ÁNTSZ, illetve mai nevén a Nemzeti Népegészségügyi Központ működtette, egy tavaly év végi jogszabály rendelkezett arról, hogy idén februártól a szervdonáció központjába, az OVSZ-be kerüljön át a nyilvántartás. Mint dr. Mihály Sándor transzplantációs igazgató elmondta, mostantól úgy ellenőrzik, hogy egy lehetséges donor szerepel-e a regiszterben: az orvos megkeresésére csak az OVSZ koordinátora tekinthet bele a nyilvántartásba, és adhatja meg a választ. Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a számítógépes adatbázis arra is lehetőséget ad, hogy akár külföldön elhunyt magyar állampolgár esetleges tiltakozásának is utána tudjanak nézni

Az állampolgárok tiltakozásokat személyesen, levélben és háziorvosukon keresztül is megtehetik. Az adatvédelmi törvény hatálybalépése óta a tiltakozó nyilatkozathoz egy nyilvántartásba vételi engedélyt is alá kell írni. Mihály Sándor azonban azt is hangsúlyozta, hogy ha döntünk saját szerveink adományozásáról, és ha úgy határozunk, halálunk esetén ezek átültethetőek, beszéljünk róla otthon, családtagjainknak. A szervátültetés ugyanis életet menthet.

Tavaly 180 elhunyt és 30 élődonor 440 szerve mentett életet. A 2019-es év szervdonációs és transzplantációs adatait összesítő pénteki szakmai vitából kiderült, hogy különösen a szívátültetés terén volt kiemelkedő a tavalyi év: rekordszámú, 72 szívet ültettek át, 64-et a városmajori klinikán és 8-at az országos kardiológiai intézetben.

A pontos szervdonációs és transzplantációs adatok alapján 2019-ben 252 elhunyt potenciális szervdonorról érkezett értesítés 50 kórházból a Szervkoordinációs Irodába, 180 esetben valósult meg szervkivétel elhunytból. Agyhalottból 543 szerv, élődonorból pedig 30 szerv került eltávolításra transzplantációs céllal. A legtöbb donort Hajdú-Bihar megyéből, a legkevesebbet Komárom-Esztergom és Nógrád megyéből jelentették.

Veseátültetések: a négy magyarországi vesetranszplantációs központban összesen 266 vese beültetése történt, elhunytból 236 és élő donorból 30 vesetranszplantációt végeztek. A legtöbb, 153 veseátültetést tavaly is a budapesti Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája végezte. 79 májátültetés történt szintén a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikán. És a már említett 72 szívtranszplantáció mellett 18 tüdőátültetés történt az Országos Onkológiai Intézetben, négy pedig Bécsben. Kombinált vese-hasnyálmirigy átültetés 2019-ben 5 esetben történt a két magyarországi centrumban, Budapesten és Pécsett.

Összehasonlítva a 440 szervátültetést, jóval több, 610 új beteg került a szervátültetési várólistára a tavalyi év folyamán. Év végén pedig összesen már 1435 szervátültetésre váró beteg szerepelt ezeken a listákon, köztük 

• 1176 vesére

• 90 májra

• 104 szívre

• 44 kombinált vese-és hasnyálmirigyre

• 2 hasnyálmirigyre és

• 19 tüdőre várakozott.

Legolvasottabb cikkeink