• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Fehér füst az EMMI felett

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Végre kinevezték az Országos Mentőszolgálat főigazgatóját – dr. Szepesi András jegyzete.

Elöljáróban a jó hír: egy év után újra van szabályszerű pályázat alapján kinevezett főigazgatója az Országos Mentőszolgálatnak. Dr. Csató Gábor, aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos, aki korábban 6 éven át az OMSZ-nál is dolgozott, 8 pályázó közül nyerte el a kinevezéshez szükséges támogatást.

Kicsoda ő?
Mivel viszonylag fiatal szakember, kevéssé ismert. Szeretném az emiatt aggódókat, a jó szándékú kételkedőket megnyugtatni. Évek óta ismerem, egészségügyi menedzsment ismeretekre tanítottam a Debreceni Egyetemen. Felkészült, tájékozott, az egészségügy és a világ dolgaiban eligazodó jó szakembernek, és jó személyiségnek ismertem meg. Egy korábbi orvos főnöke jellemzése: „Gábor okos és becsületes kolléga, rendkívül motivált a feladatra. Nem új a terep a számára, és reálisan látja a környezetet".

Fellélegzés?
Hosszú és bonyolult folyamat végére kerül pont. Az előzményeket a szakmai, a politikai és a bulvársajtó bőven tárgyalta, és a közösségi felületeken is nagy teret kapott. Két rendkívül jellemző, ellentétes állításokat és érdekeket felmutató cikk jól összefoglalja ezt.
 
Most ezt azzal egészítem ki: aki Csató Gáborról a következő hónapokban bármi rosszat ír vagy mond, annak megkérdőjelezem a korrektségét, vagy a jó szándékát. Mivel nem volt része az elmúlt évek OMSZ vezetésének, nem volt módja hibázni, vagy elmarasztalható cselekedetekben, folyamatokban részt venni. Talán éppen ez a tisztaság döntött mellette, természetesen azon túl, hogy megfelelt a feladat ellátásához szükséges követelményeknek.
 
Ez a tény viszont megköveteli a kinevező-fenntartó kormányzat erőteljes részvételét, felelősségvállalását. Ahhoz, hogy „megmentsék a mentőket" komoly szakmai-technológiai fejlesztési program, anyagi támogatás, és jelentékeny és következetes kormányzati támogatás szükséges. Egy ilyen nagy és bonyolult szervezet szakszerű, hatásos működtetéséhez stabil, kiszámítható, támogató környezet szükséges. Ez a lakosság részéről egyértelműen megvan.
 
Hogyan tovább?
130 éve van szervezett mentés Magyarországon, és 68 éve van egységes mentőszolgálat. Van tehát világszerte elismert hagyomány, kultúra, amire fel lehet építeni a jelent és a jövőt. De ezt úgy kell elvégezni, hogy közben folyamatos az igény a biztonságos működésre. Karácsony ünnepnapjain több mint 2500 szakember áll naponta éjjel és nappal szolgálatba, hogy az ország lakosai biztonságban ünnepeljenek, és azonnal segítséget kapjanak, ha baleset vagy betegség miatt erre szükségük van.
Orvosok, mentőtisztek, ápolók, gépkocsivezetők, helikopterpilóták, irányítási szakemberek, műszakiak összehangolt csapata kell az eredményes mentéshez. Gondoljunk rájuk, amikor családunk, szeretteink körében békésen telnek a pihenés órái.
 
Becsüljük meg őket, hiszen mindannyiunkért küzdenek az autópályák és városi utak forgatagában, egyaránt ellátva a nagyvárosok és az eldugott tanyák betegeit. Mentik a veszélybe kerülő gyermekeket és öregeket, lehetővé teszik, hogy minden rászoruló a lehető leggyorsabban eljusson a megfelelő kórházba.
Nagyon sok egészségügyi szakember és civil polgár reménységét fejezem ki akkor, amikor eredményes munkát kívánok az új főigazgatónak.
 
Hozzon békességet, nyugodt munkafeltételeket és anyagi megbecsülést ennek a sok nehézséget túlélt rendkívül fontos szervezetnek, a magyar mentősök közösségének. Ez mindannyiunk és ez az ország érdeke.

Boldog Karácsonyt Mentős Bajtársak!

Fotó: MTI

Legolvasottabb cikkeink