• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Feje tetejére állt a rendszer, a MOK Orbánhoz fordult

Lapszemle 2022.04.21 Forrás: Index
Feje tetejére állt a rendszer, a MOK Orbánhoz fordult

A folyamatos korrekciók mellett időnként szükség van nagyobb, rendszerszintű átalakításra is Kincses Gyula szerint.

Többek között önálló egészségügyi tárca felállítását és az ellátórendszer szerkezetének teljes átalakítását javasolja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az újonnan megalakuló kormánynak. Meglátásaikat levélben is jelezték Orbán Viktornak. Kincses Gyula, a MOK elnöke a javaslatok részletezése mellett az elmúlt négy évet is értékelte az Indexnek.

Kincses Gyula, a MOK elnöke a lapnak elmondta: amellett, hogy értékelték az elmúlt ciklus eredményeit, javaslatokat is tettek arra, hogy mi az, amit mindenképpen meg kellene valósítani a következő ciklusban.

Orbán Viktornak címzett levelünkben arról írtunk, hogy történelmi jelentőségűnek tartjuk az elmúlt időszak két nagyon fontos és ráadásul összehangolt intézkedését, a hálapénz betiltását és a béremelést. Előbbinek köszönhetően a rendszer tisztességesebbé válik, hiszen míg korábban egy láthatatlan kéz, a hálapénz szervezte az ellátást, addig mára megteremtődött a lehetőség a betegutak szabályozására. A béremelés szintén nagyon fontos lépés volt, és ki kell mondani, hogy ilyen mértékű emelésre az egészségügyben korábban még soha nem volt példa – idézte fel a MOK elnöke az elmúlt ciklus két kiemelkedő intézkedését. 

Kincses Gyula szerint az ellátás minősége, teljesítménye ezt nem követte, a páciensek a szolgáltatással nem lettek elégedettebbek, és bár tavaly márciusban az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt is bevezették – ami növelte az állami befolyást szektorban –, a reményeket végső soron egyik intézkedés sem váltotta be.

Természetesen ezeket az észleléseket nagyban torzítja a Covid, és nagyon nehéz azt megvizsgálni, hogy hol tartanánk most, mekkorák lennének a várólisták, ha nincs a pandémia. Látni kell, hogy az elmúlt két évben feje tetejére állt az ellátórendszer, kollégák lettek átirányítva egyik intézményből a másikba, és rengeteg volt a szervezési probléma. Mindez a hagyományos funkciókat, a tervezett ellátásokat, műtéteket, kivizsgálásokat hátráltatta – értékelte a hazai járványkezelést a MOK elnöke, megjegyezve, hogy időről időre egyébként is szüksége van az egészségügynek egy komolyabb megújulásra, újratervezésre, hiszen folyamatosan változnak a minket körülvevő betegségek, az alkalmazható technikák és a gyógyítás módja. A folyamatos korrekciók mellett időnként szükség van nagyobb, rendszerszintű átalakításra is.

A teljes cikk az Indexen olvasható.

MOK

Legolvasottabb cikkeink