• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Elhunyt dr. Popovits József, a hatvani kórház főorvosa

Lapszemle 2022.04.21 Forrás: heol.hu
Elhunyt dr. Popovits József, a hatvani kórház főorvosa

Személye a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet meghatározó alakja volt, munkásságával, tudományos tevékenységével maradandót alkotott.

Életének 73. évében elhunyt dr. Popovits József sebész, gasztroenterológus főorvos. Általános orvosi diplomáját 1975-ben szerezte meg, 1979-ben sebészeti, majd 1991-ben gasztroenterológiai szakvizsgát tett, írja a heol.hu.

Egyetemi tanulmányai befejeztével az Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet belgyógyászati, később sebészeti osztályán helyezkedett el, majd rövid ideig más egészségügyi szolgáltatónál kamatoztatta tudását, azonban szíve mindig a hatvani kórházhoz húzott.

Hatvani munkásságának talán egyik legmeghatározóbb eleme az Endoscopos Laboratórium megalapítása volt, mellyel nemcsak az ellátási paletta szélesedett, de mindemellett a betegek korszerű, szakmai szempontból magas színvonalú ellátáshoz jutottak.

A több évtizedes gyógyító munkája során számtalan olyan beteggel találkozott, akik kiemelkedő diagnosztikája, iránymutatása, illetve utókezelése következtében a gyógyulás útjára léphettek.

Számára a klasszikus orvosi munka mellett kiemelten fontos volt a tudományos tevékenység, már 1979-ben I. helyezést ért el az Alkotó Ifjúsági Pályázaton.

Mind a sebészeti-, mind a gasztroenterológiai szakma terén fontosnak tartotta a folyamatos fejlődést, a szakmai tapasztalatok megosztását. Munkássága során számtalan neves rendezvényen, fórumon tartott színvonalas előadást, mindemellett rengeteg publikálás is a nevéhez fűződik.

Többek között tagja volt a Magyar Sebész Társaságnak, az MGT. Endoszkópos-, valamint Colon Szekciónak, nemzetközi téren pedig az International Association of Surgeon, Gastroenterologist and Oncologist-nak is.

A hatvani kórház számára a legjelentősebb és legkedvesebb tagságát az Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet Tudományos Tanácsában töltötte be, amelynek az elnöke is volt.

A tudományos tevékenység mellett aktívan részt vett az oktatói tevékenységben is, mint például 1972-1975. között a Semmelweis Egyetem II. Anatómiai Intézet demonstrátora volt. Részt vett a graduális képzésben rendszeres tantermi előadások megtartásával sebészet és gasztroenterológiai tárgykörben, a posztgraduális képzésben rendszeres továbbképző előadásokat tartott sebészeti, gasztroenterológiai és endoszkópos asszisztensi fórumokon.

Szakmai és tudományos munkájának elismeréseként több kitüntetésben részesült, ezek közül néhányat említve: Heves Megye Egészségügyéért, Albert Schweitzer Pro Vita emlékérem, IASGO Haynal Imre emlékérem, Orvosi Hetilap Markusovszky-díj, Hatvan város Pro Urbe Díja.

Legolvasottabb cikkeink