• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fejhez szegezett pisztollyal nehéz irányítani

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A kórházvezetők úgy érzik, kötelező formulává vált a fenyegetés az egészségügy irányításában. Sándor Judit jegyzete.

Megy a bruszt.

Minden kórházvezető foggal-körömmel, akár ármánnyal is küzd a kórházáért, miközben minden reggel görcsbe álló gyomorral érkezik a munkahelyére, hogy ugyan ma mit talál ki az ágazat irányítása, vagy esetleg mikor kap egy telefonhívást, amelyben közlik vele, hogy ennyi volt és nem több.

Ahogy ezt tették nagyon-nagyon méltatlanul január 8-án a Zala Megyei Kórház főigazgatójával, Csidei Irénnel, aki 18 évig vezette a megyei intézményt, s összesen 36 évet dolgozott az intézményben. Azonnali hatállyal, indoklás nélkül mondtak fel a rutinos kórházvezetőnek. Nehéz is lenne az indoklás, hiszen ha 18 évig vezetett egy hatalmas intézményt, és a mostani kurzus is bizalmat szavazott neki a kórházigazgatók választásakor, akkor mi változott meg hirtelen, ugyan mitől felejtette volna el egyik napról a másikra a tudást és a tapasztalatot. Ráadásul nyugdíj előtt áll, és az eddig bevett gyakorlat szerint lehetőséget szoktak adni egy vezetőnek utódja betanításához, a méltó távozáshoz.

Csidei Irénnek ezzel szemben ilyen lehetőséget nem kínálták fel, január 31-i hatállyal hivatalosan is átadták neki a felmondását. A hivatalos felmondásról a zaol.hu számolt be elsőként, s a röpke hírt olvasók kommentálták. Egyikük azt írta, hogy sokéves becsületes intézményvezetői munka és egy olyan nagy betegség után, amit a kórházvezető átélt, a kiváló orvosi, emberi magatartás talán megérdemelt volna egy dicsérő elismerő szót. Az olvasó szerint egy másik zalai lap lejárató cikksorozata már előre vetítette, hogy a selyemzsinórt elküldték neki, pedig nem ezt érdemelte. Az olvasó is, mint ahogy minden jóérzésű, normális ember, a humánus megoldást hiányolja.

Felháborító eset, mégis fejére szól, ki szót emel… Hiszen máris ott a másik példa, a szabolcsi kórházi holding vezetőjének menesztése is, aki a decemberi kórházvezetői értekezleten – hírlik – némi kritikai éllel mert kérdezni az államtitkártól. Megkapta, hogy másnap már be se kell mennie a kórházába. De búcsúzott Fűtő László az egri megyei kórház és Péter Lívia a szolnoki megye kórház éléről. Mire jó ez? Miért jó ilyen presszió alatt tartani a vezetőket? Kinek jó, hogy a vezetőknek egzisztenciális túlélésükre kell koncentrálniuk, merthogy ki is tud jó szakmai döntéseket fejéhez szegezett pisztollyal hozni?

A fenyegetés – úgy tűnik – kötelező formula manapság, mondván, azonnal megválunk tőled, ha nem úgy táncolsz, ahogy mi fütyülünk. A kommunikáció szerves részévé vált, aktuális áldozatai: Csidei Irén, Fűtő László, Mangol Csilla és Péter Lívia. Azt pedig még nem tudni, kik következnek a sorban, és hová vezet a folyamat…

Legolvasottabb cikkeink