• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Felértékelődött a gyógyszerészek szerepe

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

A gyógyszerészi gondozás szigorú protokollok mentén megvalósuló, ellenőrzött folyamat.

Az utóbbi időben felértékelődött a medicinák kiadását végző gyógyszerészek szerepe Magyarországon - mondta az országos tiszti főgyógyszerész szerdán Gödön, az idei országos patikanap megnyitóján, hangsúlyozva, hogy a gyógyszerészi gondozás egy szigorú protokollok mentén megvalósuló és hatóság által ellenőrzött folyamat része.

Cseh Ildikó a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) által 11. alkalommal meghirdetett eseményen kiemelte, hogy a beteg és a gyógyszerész közötti találkozások lehetőséget teremtenek a magas vérnyomás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a magas vércukorszint veszélyeinek, de mindemellett az egészséges táplálkozás és életmód fontosságának bemutatására is. Hozzátette, hogy a gyógyszertári munkafolyamatok megismertetésén kívül kiemelt cél az is, hogy bemutassák a szűrővizsgálatok jelentőségét a lakosságnak.

Hankó Zoltán, a gyógyszerészkamara elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a patikanapon mostanra már a nagy népegészségügyi programokba való bekapcsolódásukat is be tudják mutatni.

A szakmai szervezet elnöke kitért arra, hogy komoly erkölcsi, szakmai és gazdasági rehabilitáció indult el újra a gyógyszerészet területén, két évtizeden belül immár másodszor, ennek során társadalmi és egészségügyi kihívásoknak kell tudniuk megfelelni.

"Ahhoz viszont, hogy a gyógyszerészi praxis megfelelőképpen tudjon működni, mindenképpen szükség van a gyógyszerész szakmai és egzisztenciális függetlenségére - legyen a gyógyszerészé a gyógyszertár, s ebben legyen szakmailag független -, továbbá a gyógyszerész rendelkezzen a megfelelő kompetenciákkal" - mondta.

Az idei rendezvény fókuszában az egészséges táplálkozás, az emésztési zavarok és a fogyókúra egymáshoz szorosan kapcsolódó területei állnak.

A patikanapon - kapcsolódva a dohányzásellenes népegészségügyi programhoz - a fő témák mellett megjelenik a COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség megelőzése és kezelése is. A COPD egy krónikus légúti szűkülettel járó betegség, kiváltó oka legfőképpen a dohányzás. Magyarországon mintegy ötszázezerre becsülik az e betegségben szenvedők számát, ugyanakkor a diagnosztizált betegek száma alig éri el a kétszázezret.

A csatlakozó gyógyszertárakban ezen a napon szűrővizsgálatokkal, egészségügyi tanácsadással fogadnak minden érdeklődőt.

A patikanapot 2004 óta rendezik meg Magyarországon, minden évben június első szerdáján tartják.

Legolvasottabb cikkeink