• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Felfutóban a betegútkövető rendszer

Egészségpolitika Forrás: MTI

A rendszer használata könnyebb lesz, így várhatóan több háziorvos él a lehetőséggel.

Még most van "felfutóban" az az informatikai rendszer, amelyben a háziorvosok betegeik ellátási történetét követhetik; a folyamatos fejlesztések nyomán a jövőben egyszerűbb lesz a rendszer használata, - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az MTI megkeresésére.

A Világgazdaság csütörtöki számában írt arról, hogy a mintegy 6.400 aktív háziorvos alig több mint 10 százaléka, 710 doktor érdeklődött tavaly március óta valamelyik páciense "betegéletútja" iránt.

Az OEP az MTI-nek kifejtette: a lekérdezési folyamat igen szigorú keretek között történik, így azok pontosan nyomon követhetők. Azt írták, eddig valóban 710 háziorvos használta a rendszert. Ők összesen 9073 lekérdezést indítottak el, 6878 betegre vonatkozóan. Van olyan háziorvos, aki már 393-szor hívott le adatot a rendszerből.

A háziorvosok egyébként már 2011 januárjától lekérdezhetik betegeik ellátási útját. 2011-ben viszont az adatvédelmi szabályok még szigorúbbak voltak, a háziorvosnak először minden egyes betegét tájékoztatnia kellett volna a lekérdezési folyamatról, s csak a beteg beleegyezését követően hívhatta le az adatokat.

Ez a folyamat 2012 januárjától egyszerűsödött: a háziorvos alapértelmezettként most már minden hozzá tartozó biztosított adatait lekérdezheti, viszont a betegnek lehetősége van ezt a folyamatot letiltani az OEP területi szervein keresztül. Eddig országszerte összesen 35-en tiltották meg, hogy háziorvosuk láthassa a rájuk vonatkozó adatokat.

A háziorvosoknak az informatikai rendszeren keresztül kétféle módon tudják lekérdezni a hozzájuk bejelentkezett biztosítottak betegútját. Az egyik lehetőség egy internetes felület, ahová többszörös azonosítás után léphet be a háziorvos, majd az adott beteg TAJ-számának beütése után megjelennek a vonatkozó adatok. A másik a háziorvosok által használt számítógépes programba beillesztett úgynevezett API-felszín, amelynek révén az orvos a saját gépéről bármikor egyszerűen lehívhatja betegének ellátási adatait.

A háziorvos azt láthatja, hogy a beteg mikor, hol és milyen típusú, az OEP által finanszírozott szolgáltatást vett igénybe, ilyenek például a gyógyszerkiváltási adatok, vagy az is, hogy a beteg járt-e a laborban. Azt tehát látja az orvos, hogy milyen típusú vizsgálatok történtek, de nem látja például a laborvizsgálatok eredményét.

A közlés szerint a rendszernek számos előnye van. Ezek közül a legfontosabbak a szakmai szempontok: ha az orvos pontosan látja betege előzményeit (például gyógyszerkiváltásait), akkor a terápiát is ennek megfelelően tudja alakítani. Pénzügyi szempontból pedig az előzményadatok alapján elkerülhetők a duplikált, sok esetben felesleges vizsgálatok, beavatkozások, gyógyszerrendelések, s ez hosszú távon költségmegtakarítást eredményez - írta az OEP.