• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Három életért küzdöttek, két gyermeket megmentettek

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe Online

Tenyérben gyűrögetett zsebkendők, kisírt szemek, visszafojtott sírás. És a ki nem mondott tragédia emléke.

Alig pár nappal korábban Baján, az egyik dunai kőhányásnál három gyermek életért küzdöttek, kettőt sikerült megmenteni. Két fiatalember csaknem az életével fizetett a két megmentett életért. Őket köszöntötték a polgármester tárgyalójában – írja a Petőfi Népe – online.

Bizony Zsigó Róbert, Baja polgármestere is könnyeivel küszködött, miközben arról beszélt, milyen áldozatot vállalt Kiss Csaba és testvére, Velekei Bálint akkor, amikor habozás nélkül ugrottak az örvénylő Dunába a segélykiáltások hallatán. Dr. Farkasinszki Lóránd tűzoltó alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója nevében Körtési Attila alezredes, a bajai kirendeltség vezetője adta át az életmentőknek járó kitüntetést és oklevelet.

A híradások főcímben közölték, hogy a Dunába fulladt egy 13 éves kislány július 12-én, 15 óra tájban. A híradások azonban szólhattak volna arról is, hogy három gyermek fulladt a Dunába, ha nincs ez a két fiatalember, aki nem habozott egy pillanatig sem, hogy a fuldokló gyerekek segítségére siessen. Ez a bátor, segítő hozzáállás, az életük kockáztatásával ebben az esetben megmentette két gyerek életét.

Fontos, hogy ilyen bátor, segíteni akaró emberekből minél több legyen, akikre számítani lehet, ha baj van. A katasztrófavédelem új rendszerében is nagy szerepet kapnak az önkéntes segítő szervezetek, akiket ilyen tenni akaró emberek alkotnak. Szeretnénk a megyei igazgatóság nevében is megköszönni ezt a bátor tettet mindkettőjüknek, és egyben átadni ezt az emlékplakettet és emléklapot – hangsúlyozta Körtési Attila alezredes.

Mónika és kislánya, a szerencsésen partra érő kisfiú édesanyjával Farkas Ormai Zitával remegve idézik fel a történteket. Mónika a kamerák előtt elcsukló hangon arról beszél, nem tudja hogyan bírják ki ép ésszel azok a szülők, akinek kislánya nem bukkant fel élve a habokból. A megmentett gyermek nem vállalja a beszélgetést, nem képes beszélni a történtekről. A kamerák előtt is csak egy félénk szívszorító "köszönöm" hallatszik és ez a néhány szó: köszönöm, hogy kimentettek a vízből engem és az osztálytársamat

- Nagyon hálás vagyok a két fiatalembernek. Legyenek büszkék magukra azért, amit tettek. Az isten áldja meg őket ezért. A legtöbb ember csak állt volna és nem tett volna semmit ebben a helyzetben. Köszönjük! - mondja Mónika is.

A fiúk együtt idézik fel a trgédia délutánjának eseményeit. Velekei Bálint: Most jöttem haza Angliából. Nagyon vágytam arra, hogy lássam a Dunát, ezért lementünk a zátonyokhoz. A barátnőmmel beszélgettünk, amikor az öcsém szólt, hogy segélykiáltásokat hall. Arról a helyről, ahol voltunk, nem lehetett rálátni arra a vízfelületre, ahonnét a sikolyok hallatszottak. Közelebb mentünk, és akkor láttuk, hogy valóban baj van. Nem gyermekjátékról van szó! Gondolkodás nélkül ugrottunk.