• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Felkészültünk az Ebola fogadására

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A kockázat alacsony, a kórokozó elleni harcban felajánlottuk a nemzeti laboratóriumunk kapacitását.

Egy ebolajárvány kialakulásával kapcsolatban Magyarország a legalacsonyabb kockázatú országok közé tartozik. Ezt állapította meg az az uniós tagállamok egészségügyi vezetőiből álló bizottság, amely múlt héten egyeztetett a nyugat-afrikai járvánnyal kapcsolatos európai teendőkről – mondta Zombor Gábor, aki Magyarországot képviselte a tárgyaláson. Az egészségügyért felelős államtitkár szerdán beszámolt arról is, hogy hazánk felajánlotta az unióból, sőt ha kell unión kívülről is fogadunk vizsgálati célra olyan mintákat, amelyeket csak kiemelt, biztonsági szempontból tökéletesen megfelelő laboratóriumokban lehet kezelni. A környező országok közül ugyanis csak Magyarországon létezik ilyen hely, ez pedig a Nemzeti Biztonsági Laboratórium.

Zombor Gábor elmondta azt is, hogy az egészségügyi miniszterek találkozóján a vezetők beszámoltak arról, hogy milyen intézkedéseket tesznek egy esetleges ebola-behurcolás esetén. Magyarország a felkészülés terén is megfelelő szinten van, gyorsan tud reagálni mind egy diagnózis felállításában, mind az elkülönítésben. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy az uniós országok felajánlásokat tettek, ennek a sorában a hazai mintavizsgálatokon kívül Magyarország védőfelszerelésekkel, eszközökkel is segíteni kívánja a nemzetközi küzdelmet a járvány ellen.

Magyarországon kifejezetten jó a felkészültség – mondta a szerdai tájékoztatón az országos tisztifőorvos helyettese. Kovács Attila megismételte a korábban már többször kifejtett álláspontot, miszerint kicsi a valószínűsége annak, hogy Magyarországon ebolajárvány alakuljon ki, a vírus behurcolásának esélye is igen alacsony. Itthon ugyanis elképzelhetetlenek a Nyugat-Afrikához hasonló higiéniás viszonyok, ráadásul az általános higiéniás szokások, kultúra is olyan, amely nem kedvez egy olyan sérülékeny vírus terjedésének, mint az ebola.

Részleteiben kidolgozott protokoll készült arra is, ha netán mégis behurcolná valaki ezt a cseppfertőzéssel nem, csak testnedvekkel terjedő kórokozót – mondta Kovács Attila. A magyar egészségügy, a reptér a mentők teljesen felkészültek egy ilyen helyzetre, a László Kórházban minden nap gyakorlatot tartanak, hogy rutinná váljon az a forgatókönyv, amelyet egy esetleges ilyen helyzetben végig kell csinálni – tette hozzá.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár (b), Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője (k) és Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos (j). MTI Fotók: Beliczay László

A becsült adatok szerint akár heti 5 ezerrel is nőhet Nyugat-Afrikában a fertőzöttek száma – mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi képviselője. Pusztai Zsófia emlékeztetett arra, hogy az eddigi legnagyobb ebolajárvány miatta a WHO augusztus 8-án nemzetközi vészhelyzetet hirdetett. Azóta az ENSZ és az USA számos segítséget, szakembert küldött a térségbe, és bár Nigériában, és Szenegálban sikerült megállítani a kórt, a többi érintett afrikai országban még tombol a járvány. Pusztai Zsófia szerint a nigériai ebola-mentesítés tanulsága, hogy fel kell kutatni, kezelni kell a fertőzöttek minden olyan kapcsolatát, családtagját, ismerősét, akivel közvetlen kontaktusba kerülhetett, így lehet megfékezni a járványt.