• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Felülvizsgálja az etikai ügyrendjét a Magyar Orvosi Kamara

Egészségpolitika 2022.04.15 Forrás: Weborvos
Felülvizsgálja az etikai ügyrendjét a Magyar Orvosi Kamara

Az eddigi zárt gyakorlat adott táptalajt olyan véleményeknek, hogy az orvosok védik egymást, összezárnak, és még a fajsúlyosabb eseteket is eltussolják.

Folyamatban van az etikai ügyrend felülvizsgálata az orvosi kamarában, aminek végeredményeként akár törvénymódosításokat is szeretnének kezdeményezni a közeljövőben. Ezért szeretnének tárgyalni az EMMI közigazgatási államtitkárságával és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal. Jelenleg a tagság, az etikai bizottságok és a Területi Szervezetek véleményének begyűjtése is folyamatban van, hogy a legszélesebb konszenzus alapján történhessen mindez - tudatta az Etikai Kollégium elnöke a Magyar Orvosi Kamara potálján.

Mint írta, a cél, hogy egyértelmű, standardizált, a társadalom igazságérzetével és az európai joggyakorlattal harmonizáló, átlátható etikai bizottsági döntések születhessenek. Ezzel védenék a nagyon nagy többséget, a hitelesen, etikusan dolgozó orvosokat; differenciáltan szankcionálnák azokat, akik nem értik, érzik magától értetődően az etikus magatartást, valamint kivetnék a soraik közül azokat, akik visszaélnek a hivatásukból eredő bizalommal és az írott, íratlan szabályokat szándékosan áthágják.

Jelenleg „etikai vétség” és „kirívóan súlyos etikai vétség” szerepel az Etikai Kódexben, amely fogalmak támpontot adnak az Etikai Bizottságok munkájában. Az Etikai Kollégium támogatná azt, hogy ezek mellett a „súlyos etikai vétség” is bevezetésre és meghatározásra kerüljön, és ahogy a kirívóan súlyos etikai vétségek, úgy a súlyos etikai vétségek is tételesen szerepeljenek a Kódexben, nem kizárólagosan, de iránymutatóan mind az orvosoknak, mind az etikai bizottságoknak is. Ez differenciáltabb, egyértelműbb és standardizáltabb szankciók kiszabásában is segíthet az etikai bizottságoknak.

Differenciálódnának a szankciók is az elképzelések szerint, és a jövőben az etikai vétséget nem lehetne pénzbírsággal kiváltani. Az azonnali hatályú, ideiglenes intézkedések gyakorlatát is bevezetnék az etikai eljárások alatt, különösen megfelelő lehet azokban az esetekben, amikor az orvos kockázatot jelent a betegek biztonságára nézve, például ha az orvos súlyosan megszegi a helyes klinikai gyakorlatokat, vagy visszaél a különleges bizalmi helyzetével, vagy ha azonnali intézkedéseket kell hozni az orvosi szakmába vetett közbizalom védelme érdekében.

Az orvosetikai eljárások átláthatóságát a jelenlegi elképzeléseink szerint azzal támogatnák, hogy az etikai üléseket nyilvánossá tennék és támogatnák az etikai ülések jegyzőkönyveinek publikussá tételét a MOK honlapján egy orvosi adatbázishoz köthetően, a határozathozatal után 12 hónapig. Mégpedig azonosításra alkalmas módon és kereshető formában.

A teljes javaslat itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink